Manafort vinen, Cohen se přiznal. Nad Donaldem Trumpem se stahují mračna

Po několikatýdenním soudním procesu porota v úterý shledala Paula Manaforta vinným v osmi z osmnácti bodů obžaloby týkajících se daňových a bankovních podvodů. Někdejší šéf předvolební kampaně Donalda Trumpa tak může strávit za mřížemi možná desítky let.

Deník Washington Post píše, že je to podstatné, i když nikoliv úplné vítězství pro zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Ten rozkrývá možné vazby Trumpových spolupracovníků v prezidentské kampani v roce 2016 na Rusko.

Trump marně požaduje zastavení vyšetřování

A aby toho nebylo málo, prezidentův někdejší osobní právník Michael Cohen rovněž  přiznal, že zaplatil odškodné dvojici údajných Trumpových milenek. I když to jméno u soudu explicitně nezaznělo, transakce podle výpovědí proběhly „za účelem ovlivnění prezidentských voleb“ na příkaz Donalda Trumpa. 

U Manaforta se porotci shodli, že pětkrát podal falešné daňové přiznání, jednou naopak nepodal požadovaný daňový formulář a že dvakrát uskutečnil bankovní podvod. Verdikt přitom přichází v době, kdy šéf Bílého domu stále nervózněji kritizuje Muellerovo vyšetřování a požaduje jeho zastavení. 

Hon na čarodejnice

Nicméně Cohenovo přiznání viny je podle amerického listu pro Trumpa mnohem závažnější ranou. A zatímco prezident vyšetřování Cohena odsoudil jako útok na Ameriku s tím, že si jeho někdejší spolupracovník vymýšlí, aby se „dostal z jiné bryndy“, k Manafortovi  zaujal mnohem vstřícnější postoj.

Logo

„Paul Manafort je dobrý člověk,“ řekl Trump novinářům. Upozornil, že kauza nemá nic společného s údajnou tajnou dohodou s Ruskem. Zároveň znovu označil vyšetřování možného ovlivňování amerických prezidentských voleb za „hon na čarodějnice“, informuje Washington Post.

Trestných činů hned několik

Nad Donaldem Trumpem se nicméně takřka souběžně nakupily dva mohutné mraky, poznamenává server stanice CNN. Následná bouře pro něj prý může být katastrofou.

Manafort, muž, který strávil pět kritických měsíců v roli šéfa Trumpovy volební kampaně, byl totiž odsouzen hned za několik trestných činů. A dlouholetý právní zástupce Cohen zase souhlasil s žádostí o právní pomoc a připustil vinu v několika kauzách. 

Prezident navedl ke spáchání trestného činu

Zejména doznal, že vyplatil tučné sumy dvěma ženám, s nimiž měl mít Trump milostný poměr. V podstatě jim měl zavřít ústa, aby nepoškodily podnikatelovu cestu do Bílého domu. V soudní síni Cohen popřel svá původní tvrzení, že oběma ženám platil z vlastní kapsy. Nyní připustil, že postupoval podle příkazu a v součinnosti s „kandidátem“ na vysoký úřad federální úřad.

„Zařídil platby, jejichž cílem bylo ovlivnit volby, což je ovšem v naší zemi trestné. Jinak řečeno, americký prezident navedl mého mandanta ke spáchání trestného činu,“ řekl podle CNN Cohenův právník Lanny Davis. 

autor: Jana Šmídová
Spustit audio

Související