Pomatenec v Bílém domě. Bývalá poradkyně v nové knize zpochybňuje Trumpovo duševní zdraví

S Donaldem Trumpem vstoupila do Bílého domu poměrně excentrická skupina lidí. I v té ale vždy dokázala vyčnívat Omarosa Manigaultová-Newmanová, píše britský deník The Times.

Prostořeká, ale i snadno kritizovatelná dáma byla součástí Trumpova světa posledních 15 let. Proslavila se jako soutěžící v jeho televizní show Učedník. Ve Spojených státech jí nikdo neřekne jinak než Omarosa, natolik je známá, že křestní jméno postačí.

V začátcích Trumpova pobytu v Bílém domě byli velmi často vídání pospolu. Afroameričanka bez jakékoli kvalifikace pro práci v prezidentské administrativě udivovala zkušené státní úředníky svým snadným přístupem do Oválné pracovny.

To vše za dramatických okolností skončilo loni v prosinci. Personální šéf Bílého domu John Kelly čtyřiačtyřicetiletou poradkyni na hodinu propustil. Omarosa ale odmítla odejít potichu, všímají si Timesy.

Pomatenec v Bílém domě

Podepsala smlouvu s nakladatelstvím Simon & Schuster, které jí za odhalení pikantního zákulisí prezidentského úřadu vyplatilo zhruba milion dolarů. Dílo přijde na pulty amerických knihkupectví v úterý.

Logo

Z knihy s volně přeloženým názvem Pomatenec aneb Svědectví z Trumpova Bílého domu už unikly nejskandálnější pasáže, v nichž autorka zpochybňuje prezidentovo duševní zdraví. „Její tvrzení jsou ale natolik skandální, až se lidé ptají, kdo se tady skutečně pomátl, jestli Trump nebo Omarosa?,“ poznamenává londýnský list.

Omarosa například popisuje loňský rozhovor Trumpa s moderátorem televize NBC Lesterem Holtem. V interview prezident nepokrytě tvrdil, že šéfa FBI Jamese Comeyho vyhodil kvůli tomu, že tlačil na vyšetřování ruských zásahů do voleb. Oficiální zdůvodnění přitom znělo úplně jinak a tiskové oddělení Trumpa opakovaně žádalo, aby se držel tiskové verze.

„Během sledování rozhovoru mi došlo, že s Donaldovým mozkem se děje něco vážného. Je mimo pochybnosti, že jde mentálně prudce dolů. Pomátl se,“ uvádí ve svém díle Omarosa. „Pořád jsem si dokola říkala, že to snad ani není možné, co tady slyším. Donald zmateně řečnil, v jedné větě popíral to, co řekl v předchozí, a chvílemi byl zcela nesrozumitelný a zmatený,“ stojí v knize.

Tohle nebude v pohodě

Podle Timesů autorka těchto slov urazila dlouhou cestu od dob, kdy byla součástí prezidentské kampaně zaměřené na Afroameričany. Tehdy tvrdila, že každý kritik a pomlouvač se musí budoucímu prezidentu Trumpovi poklonit.

Po úspěšném završení kampaně zamířila na post šéfky komunikace v úřadu pro styk s veřejností. Kelly a další jí ale nevěřili, upozorňuje deník. Poslední kapkou pro ně bylo zjištění, že Omarosa užívá autopark Bílého domu pro soukromé účely.

Když se dozvěděla o svém vyhazovu, pokusila se prorazit do prezidentovy rezidence a předložit vše osobně Trumpovi. Vzteklou a chrlící nadávky ji ale vyvedla ochranka.

O dva měsíce později se objevila v reality show Celebrity Big Brother, a soutěžícím v debatě na kameru řekla, že „byla svědkem velmi znepokojivých skutečností“. „Tohle nenechám jen tak, tohle nebude v pohodě,“ varovně vzkázala.

Trump zůstává populární

The Times nicméně konstatují, že Trump Omarosinu pomstu zvládá s přehledem. Jeho popularita je po roce a půl v úřadu stabilní – podporuje jej 50 procent voličů, zatímco Baracka Obamu ve srovnatelném období vnímalo pozitivně už jen 45 procent.

Podle britského deníku se zdá, že s výjimkou Washingtonu je pro většinu Američanů důležitá hlavně silná ekonomika, povzbuzená Trumpovými daňovými škrty. Na psychodramata z Bílého domu a vyšetřování ruských zákulisních machinací lidé naopak příliš zvědaví nejsou.

K názoru bývalé poradkyně na prezidentovo duševní rozpoložení se nicméně přidává i reportér Carl Bernstein, proslavený aférou Watergate. „Trump propadá úzkostem a obavám. Máme prezidenta, který se už nedokáže ovládat,“ říká slavný žurnalista.

Podle něj i ve vzrušených dobách Watergate systém fungoval a šéfa Bílého domu ani na okamžik nenapadlo prohlašovat novináře za nepřátele lidu. „Nynější hlava státu ale první dodatek ústavy nectí a snaží se rozvířit protimediální hysterii jako žádný jiný prezident v minulosti,“ dodává Carl Bernstein v listu The Times.

autor: rma
Spustit audio

Související