Jak zabezpečit okna před nárazy ptáků? Siluety dravců nestačí, jsou lepší metody, radí ornitologové

12. listopad 2021

Kolize se skly je jednou z nejčastějších příčin úhynu ptáků. Střetem s prosklenými budovami uhynou každoročně a na celém světě miliardy z nich. Velký problém se zrcadlením budov, které ptáci nechápou, mají v obřích amerických a kanadských městech. Prvním „bird-friendly“ americkým městem se stalo Toronto, kde musí developeři splňovat řadu norem.

Jen v Česku ročně po nárazu do skla zahyne asi milion ptáků. Podle Gabriely Dobruské z České společnosti ornitologické je toto číslo ještě podhodnocené. „Kolize ptáků se skly se řadí mezi nejdůležitější faktory, které způsobují jejich úhyn. Druhým jsou domácí mazlíčci, hlavně kočky.“

Čtěte také

V Torontu se o minimalizaci střetů ptáků se skly snaží ornitologická organizace Flap. Vzácné druhy, které prolétávají jedním z hlavních migračních koridorů nad největším městem Kanady, její pracovníci sbírají. Ve Flapu pracuje i Michael Misure.

„Toto je trupiál baltimorský a tady datel zlatý. Tento druh bohužel nacházíme velice často. Naráží do budov obrovskou silou, při které umírá častěji než menší druhy. Dopad je pak příliš silný na to, aby ho datel měl vůbec šanci přežít,“ popsal Misure před časem BBC. 

Datel zlatý, Colaptes auratus

Ptáci při tahu navíc rádi odpočívají u blízkého jezera Ontario. Ve městě je pak matou odrazy prosklených budov, do kterých narážejí.

„Problémem je moment, kdy si ptáci myslí, že někudy můžou proletět a ono to v reálu nejde. Průhledná stěna je totiž navádí na zeleň, strom a podobně. Druhým, velmi rizikovým faktorem, je vysoké zrcadlení budovy.

Sklo takové, aby ho ptáci viděli

Právě odrazům ve sklech ptáci nerozumějí a berou je jako skutečnost. V místech s častou mrakodrapovou zástavbou, tedy i podél Atlantiku, v Severní Americe, je tak počet usmrcených ptáků v souvislosti s kolizí se skly vysoký.

Čtěte také

„Úhyny na jednom domě jsou v řádech stovek ptáků. Snahy k řešení jsou silnější a samozřejmě i tlak veřejnosti je úplně někde jinde než u nás, říká Dobruská. 

V Torontu musejí developeři v posledních letech splňovat řadu norem, které bezpečnost ptáků zajišťují. Nové domy mají například výrazně méně skleněných ploch, anebo skla zřetelně označená tak, aby je ptáci dobře viděli. Doporučují se taky zapuštěná okna nebo sluneční clony.

„Tam, kde je aktivita ptactva větší, třeba v oblasti, kde je více zeleně, je optimální práce se složením skel, protože je současnými technologiemi lze upravit tak, aby je ptáci viděli a vnímali jako překážku. Pomůže i obyčejná roleta, vysvětluje architekt Jakub Fišer. 

Siluety dravců odborníci nedoporučují

To, co ornitologové rozhodně proti nárazům ptáků do skel nedoporučují, jsou siluety dravců, které mají ptáci tendenci obletět. Ornitoložka Gabriela Dobruská proto radí mít zabezpečenou skleněnou plochu celou.

„Ideální jsou motivy ve svislém směru, asi tak na deset centimetrů od sebe. Jelikož jsou ptáci schopní ve vodorovném směru proletět i užší štěrbinou, mělo by to v tomto případě být ještě méně. Dost často se mluví o pravidlu dlaně.

Čtěte také

S kolizí se skly naopak nemají problém vlaštovkovití a rorýsi. „Jsou dokonalými letci. Tím, že loví hmyz ve vzduchu, musí dokonale manévrovat, nebo na poslední chvilku zatočit. Proto jsou zřejmě schopní vyřešit i podobné kolize.

Ptáci dost často táhnou podél vody nebo se snaží oblétat velká města. Například Prahu oblétávají východní a západní částí. I tak se ale ornitologové setkávají s případy mrtvých ptáků, které obvykle v hlavním městě nenajdeme. „Týká se to třeba sluk, které žijí úplně v jiném prostředí, nejrůznějších dravců nebo i sov,“ uzavírá Gabriela Dobruská.

Celý příspěvek Martiny Rasch najdete v audiu.

autor: Martina Rasch
Spustit audio

Související