Pražská Vltava je významným zimovištěm vodních ptáků, při jejich krmení by ale lidé měli dodržovat určitá pravidla

30. červen 2020

Z ráje bruslařů se před lety stala Vltava stavbou kaskády rájem pro vodní ptáky. Do české metropole se tak slétají severské druhy nebo potápivé kachny.

Řeka Vltava v oblasti hlavního města je jedním z nejvýznamnějších zimovišť ptáků ve Střední Evropě. A to především proto, že vlivem vybudování Vltavské kaskády nezamrzá.

V těchto dnech stojí za to pozorovat čapí hnízda, kde se právě vzrostlá mláďata. Výskyt čapí populace v Česku můžete sledovat na adrese cap.birdlife.cz.

„V centru můžeme narazit na různé druhy racků a velká hejna labutí. Oblast Troji je zase lákadlem pro vzácné severské hosty, ale je významným zimovištěm pro poláka velkého a poláka chocholačku,“ vyjmenovává Gabriela Dobruská z České ornitologické společnosti.

Z nejširšího okolí přilétají ptáci podle toho, jak velkou zimu daný rok přinese je – čím větší je zima, tím více ptáků můžeme na Vltavě vidět. A přestože krmení ptactva je oblíbenou kratochvílí, měli bychom podle odborníků dbát na to, čím zvířata krmíme.

Strava by neměla být jednostranná a pro ptáky snadno poživatelná. Ideálně tedy nesolená, nekořeněná a určitě ne plesnivá. Problematické může být například tvrdé pečivo, které by mohlo poranit jemný ptačí jícen.

Nejčastěji krmení rackové, kachny a labutě jsou převážně rostlinožraví, proto jim budou chutnat například i rozmačkané vařené brambory, nasekaná tráva nebo vařené těstoviny.

autoři: Martina Rasch , marz
Spustit audio

Související