Jak slaví Vánoce britská královská rodina?

24. prosinec 2019

Britská královská rodina tráví Vánoce na zámku v Sandringhamu. Letos tam 93letá královna Alžběta II. odjela vlakem už v pátek ráno, zatímco jejího 98letého chotě prince Philipa naopak zrovna převáželi do londýnské nemocnice na pozorování.

Americký časopis Vanity Fair si všímá, že v kalendáři královské rodiny je jedním z nejdůležitějších dnů Boží hod vánoční. Královna pronáší projev v celostátní televizi a celá rodina chodí společně do kostela.

Čtěte také

Na fotografiích z loňských Vánoc figurují Princ William s vévodkyní Kate i jeho bratr Harry s manželkou Meghan, pro kterou byly loňské Vánoce v královské rodině první. Letos však Harry a Meghan s rodinou nejsou a tráví Vánoce v Americe.

Nahradí je však noví rodinní příslušníci – do Kostela svaté Maří Magdalény v Sandringhamu své rodiče Williama a Kate poprvé doprovodí šestiletý princ George a čtyřletá princezna Charlotte, dodává Vanity Fair.

Záchodové prkénko jako dárek

O tom, co má rodina královny Alžběty k obědu na Boží hod, informuje americký ženský časopis Refinery 29. Tradiční menu prozradil bývalý šéfkuchař královské rodiny Darren McGrady.

Čtěte také

Na zámku v Sandringhamu se podle něj podávají jen „nudná“ jídla, jako je krůta. McGrady vzpomíná, že se pekly tři pro královnu a její rodinu, jedna pro malé děti a několik dalších pro zhruba stovku zaměstnanců zámku. Krůty pro královskou rodinu však měly „různé nádivky“ – šalvějovou, cibulovou a kaštanovou – a podávaly se s různými přílohami jako pečené brambory, bramborová kaše, pastinák nebo růžičková kapusta.

Tradičním královským moučníkem je „vánoční pudink“, dodává McGrady. Nalévá se do misek, zdobí cesmínou, polévá kořalkou a servíruje se zapálený.

Bývalý královský šéfkuchař také prozradil, že královnina rodina si většinou dává bláznivé, ale praktické dárky. Princ Harry prý jednou Alžbětě daroval sprchovací čepici s nápisem: „Není život na houby?“ A princ Charles dal své sestře bílé záchodové prkénko. Americký časopis Refinery 29 uzavírá, že to „zní rozhodně lépe než nudné zápisníky, hrnečky a ponožky“.

Spustit audio

Související