Ozdobou katalánských Vánoc je figurka vyměšujícího sedláka a kálející poleno

25. prosinec 2018

V Katalánsku existuje jeden velmi zvláštní zvyk – uprostřed jesliček vždycky sedí nevelká soška mužíka se spuštěnými kalhotami a vykonává velkou potřebu. Uvádí to server stanice BBC s tím, že jesličky ale vypadají jako všude jinde – Marie a Josef hledí na spícího Ježíška a jsou tam i zvířata a tu a tam nějaký pastýř. Nikdy však nechybí tradiční kálející caganer, v překladu doslova „kadič“.

Je oblečen jako sedlák – má černé kalhoty, bílou košili a klasickou katalánskou červenou čapku barretinu. Někdy při své činnosti kouří dýmku nebo si čte noviny. Figurka je z pálené hlíny a ručně malovaná.

Je tak populární, že má dokonce v Barceloně vlastní fanklub – Společnost přátel caganera. Ta vznikla v roce 1990 a má 70 členů, z nichž někteří pocházejí až ze Spojených států, Itálie, Německa nebo Japonska. Ve svých sbírkách mají i exempláře vyrobené z mýdla nebo čokolády.

Nic vulgárního

Původ této lidové tradice není úplně známý. Všichni se však shodují, že pochází z přelomu sedmnáctého a osmnáctého století, období „extrémního realismu, kdy byly v oblibě popisy místního života a zvyků“, jak vysvětluje jedna katalánská kniha o dějinách figurky.

Válka Severu proti Jihu proměnila americké Vánoce a zrodila Santu Clause

Americká občanská válka

Na samém začátku americké občanské války si vyměňoval mladý zamilovaný americký pár stále smutnější a jímavější dopisy. Voják jižanské Konfederace Nathaniel Dawson líčil své milé Elodii Toddové, jak se oslavy neobejdou bez litrů špatné whiskey, v níž se mužstvo snaží utopit svůj žal.

Jasné však je, proč se tak uchytila a dědí se z generace na generaci – vyměšování se tradičně spojuje se štěstím, prosperitou a pevným zdravím. V Katalánsku se říká, že když někdo zapomene caganera do jesliček umístit, bude ho pronásledovat smůla.

Katalánci nepovažují za vulgární klást takovou figurku vedle křesťanských svatých. Podle nich je to stejně vulgární jako jít na toaletu. Katalánci tvrdí, že nic neskrývají, zatímco obecně současná společnost ukrývá leccos – i smrt.

Jiní zase říkají, že se jim líbí překračovat meze konvencí, protože caganer má „takovou příjemně podvratnickou podstatu“. Katalánci mají navíc smysl pro rovnostářství – vyměšuje přece každý. Letos se podle odhadů prodá na 30 tisíc figurek caganera.

Kálející politici

Caganer se však v regionu objevuje i jindy než jen o Vánocích. Letos se třeba různě upravená figurka stala symbolem katalánské nezávislosti a solidarity s politiky, které Španělsko uvěznilo za to, že vypsali referendum o samostatnosti. Podle Společnosti přátel caganera se tak figurka postupně stává „suvenýrem živé historie“.

Caganer je stále oblíbenější i mimo Katalánsko. Už dlouho je tak tradicí v Portugalsku nebo italské Neapoli a získává si fanoušky i v dalších zemích. Celá polovina figurek, které se vyvážejí do zahraničí, putuje do Spojených států.

Logo

Tam byly v caganerově vyměšovací pozici v posledních letech nejoblíbenější sošky bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy nebo neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové. Katalánští prodejci odhadují, že letos se bude nejlépe prodávat kálející Donald Trump nebo zesnulý zpěvák David Bowie.

Caganer však není jediná ozdoba katalánských domácností tohoto druhu. Často se v nich před Vánoci objevuje i „kálející poleno“ – kus dřeva s veselým obličejem a pouze předními nožičkami, takže vypadá, jako by sedělo.

Rodina mu před Vánoci „přilepšuje“ zbytky jídla, aby „mělo co jíst“, a přikrývá mu zadní část dekou, aby mu bylo teplo. Na Štědrý den pak po něm děti házejí klacíky a zpívají mu písničku, která ho povzbuzuje k vylučování. A poleno pak „vyměšuje“ dárky, které rodiče nepozorovaně ukryli pod deku.

Zpravodajský portál poukazuje i na jeden obraz slavného katalánského umělce Joana Miróa s názvem Farma z let 1921 až 1922 – vedle matky, která pere, je na něm malé dítě v charakteristické pozici na bobku. Podle některých kunsthistoriků to není nikdo jiný než caganer připomínající malíři Vánoce jeho dětství, dodává server stanice BBC.

Spustit audio

Související