Jak se daří české stínové ekonomice?

20. listopad 2015

Takzvaná stínová ekonomika tvoří v Česku zhruba 9 % hrubého domácího produktu. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Podle nejnovější studie Centra ekonomických a tržních analýz jsme na tom v rámci postkomunistických ekonomik velice dobře, přesto zaostáváme za zeměmi západní Evropy.

„Stínová ekonomika netvoří 9 % HDP, ale 9 % hrubé přidané hodnoty,“ upřesnil v Dnešním Plusu ředitel Centra ekonomických a tržních analýz Jiří Schwarz. „Co se týče HDP, činí až 15 %,“ dodal.

Mnoho z těchto čísel je odhadovaných, mnoho je ale také reálných.

„Není to samozřejmě jednoduché zjistit,“ potvrdil. „Užíváme standardní ekonomické metody, pracujeme se statistickými daty a víme, že ekonomická data nejsou data fyzikální.“

Především jde činnost skrytou, nemusí to být nutně činnost nelegální, vysvětlil odborník.

„Může to být i činnost domácností v rámci sousedské výpomoci, která není oficiálně registrována a neplatí se z ní daň,“ uvedl příklad Schwarz.

Každopádně je skrytá před berním úřadem, potvrdil ekonom. „Částku jsme vyčíslili až na 614 miliard korun, tedy zhruba 15 % hrubého domácího produktu.“

I když si z postkomunistických zemí vedeme nejlépe, ve srovnání se západní Evropou je stále ještě co dohánět, soudí odborník.

„Například v Rakousku nejen daně poplatníci poctivě přiznávají, ale jejich výběr je i účinnější. Lidé tam mají menší motivaci unikat z větších daní a vyhýbat se regulaci. Naopak nejhorší výsledky v Evropské unii má Bulharsko,“ shrnul Jiří Schwarz.

autoři: oci , bum
Spustit audio