Jak pomoci živnostníkům? Jednorázově 30 tisíc korun a pomoc s uhrazením nákladů, vyzývá Stanjura

6. duben 2020

Podnikatelé zasažení pandemií koronaviru by od státu mohli dostat jednorázovou částku 25 tisíc korun. Schválila to nedávno vláda. Podmínkou pro vyplacení je například pokles tržeb za první čtvrtletí meziročně o nejméně 10 % nebo loňské minimální hrubé příjmy 15 tisíc korun měsíčně. Pravidla ale kritizovali živnostníci i opozice a ministerstvo financí přislíbilo jejich úpravu.

„Celá řada živnostníků měla oprávněné výhrady, že například v loňském roce byli na operaci a nedosáhli požadovaného poklesu,“ připouští ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO.

Teď postačí čestné prohlášení, že byli postiženi koronavirem – kvůli zavřené provozovně nebo sekundárním projevům, například v případě průvodců nebo taxikářů.

Čtěte také

Podle Schillerové jde o podporu za období od 12. března do 30. dubna. „Pokud by situace dále pokračovala, budeme jednat o další podpoře. Počítáme s tím, že po tomto datu se začnou omezení uvolňovat a podnikání se začne vracet do normálu,“ uvádí s tím, že bude záležet na rozhodnutí epidemiologů.

„Paní ministryně řekla to, co všichni chtějí. Takhle to zní, že vše bude krásné a optimální,“ říká viceprezident Hospodářské komory ČR Roman Pommer.

Poukazuje ale na to, že v Česku jsou různé druhy OSVČ, někteří například i zaměstnávají další lidi. Vadí mu také, že vše trvá příliš dlouho.

Kdo proplatí náklady?

ODS podpoří upravený vládní návrh. Jak upřesňuje 1. místopředseda strany Zbyněk Stanjura, občanští demokraté ale chtějí předložit několik pozměňujících návrhů. 

Čtěte také

„Ministerstvo financí předpokládá, že na těch 25 tisíc korun dosáhne asi 700 tisíc OSVČ, ale těch je u nás zhruba milion. Navrhnu, aby to skutečně bylo pro všechny OSVČ v hlavní i vedlejší činnosti,“ říká Stanjura, který je i předsedou poslaneckého klubu ODS.

Podporu rovněž navrhne zvýšit na 30 tisíc korun a žádost na finanční úřady by mělo být možné poslat i mailem. Datovou schránku nebo elektronický podpis totiž má méně než 200 tisíc živnostníků, ostatní by museli přijít zažádat osobně.

Stát by se měl podílet i na úhradě fixních nákladů: „Zakázal živnostníkům podnikat – a my jsme to podpořili, ale oni musí platit nájmy, energie a další věci. Ve Švédsku nebo v Dánsku vláda podle míry propadu tržeb platí část těchto nákladů.“

Jsem rád, že vláda něco dělá. Porovnejme to s krizí před 10 lety, kdy rétorika šetření byl až příliš výrazná.
David Klimeš

Také komentátor Aktuálně.cz David Klimeš se pozastavuje nad tím, že ani podle upraveného návrhu na dávku nedosáhnou všichni živnostníci. Navíc prý paradoxně může trestat ty, kteří se chovali poctivě a místo aby působili ve švarcsystému, tak se nechali na částečný úvazek zaměstnat – kvůli tomuto souběhu ale o dávku přijdou.

Spustit audio

Související