Petr Holec: Boj o živnostníky začíná. Kdo je díky koronaviru posbírá?

31. březen 2020

V roce 2013 vlétl Andrej Babiš (ANO) do politiky i díky živnostníkům a podnikatelům, kteří mu houfně dávali veřejnou podporu.

Ti sice předtím tradičně volili hlavně ODS, nejen kvůli kmotrovské korupci a horšímu „managementu“ rekordně dlouhé ekonomické recese vládou ODS a TOP 09 přešli k hnutí ANO, které založil a dodnes vede podnikatel, který mluví jejich řečí. Jenže v poslední době se především živnostníci znovu vrátili k ODS, případně vsadili i na Piráty. 

Čtěte také

Díky koronaviru se nyní o jejich hlasy hraje znovu. Právě živnostníci totiž můžou být první ekonomickou obětí nákazy, protože jich nemálo kvůli současnému zavření většiny služeb i omezení jiných profesí přišlo o všechny příjmy.

A málokterý živnostník má takové finanční rezervy jako velké firmy nebo nadnárodní korporace, které také pozastavují výrobu. Třeba restauratéři říkají, že bez žádných tržeb nepřežijí déle než pár týdnů, pak prostě zavřou. 

Boj proti koronaviru tak nyní přechází z prvotní čistě „zdravotní“ fáze do fáze ekonomické záchrany. Vláda proto zavádí první záchranný balík pro živnostníky a podnikatele, který jim nejen masivně kompenzuje výpadek příjmů, odpouští některé povinné platby nebo nabízí půjčky, aby přežili dočasné „uzavření“ ekonomiky.

Chování politiků v krizích

Čtěte také

A taky dává Babišovi šanci získat zpátky jejich důvěru. Právě fungující ekonomiku totiž premiér vždy vydával za svůj úspěch, zatímco na podporu živnostníků a podnikatelů zaměřil poslední dobou svou pozornost. 

Živnostníci sice tvoří zhruba desetinu voličů, na rozdíl od mladých lidí ale chodí disciplinovaně k volbám. Navíc v současné době, kdy je politika nebývale roztříštěná a ve sněmovně sedí rekordní desítka převážně malých nebo upadajících stran i několik odpadlíků, znamenají i živnostníci „kritickou“ volební kořist, která může po volbách rozhodnout.

Babiš, který ztrátu živnostníků bohatě kompenzoval tím, že levici sebral starší voliče, si to samozřejmě dobře uvědomuje. Navíc právě živnostníci plní svými daněmi státní rozpočet, který platí všechny sociální dávky včetně důchodů.    

Čtěte také

V politice vždy trumfují emoce a máloco je tak emotivní jako současná koronavirová krize, jež ve společnosti vzedmula nebývalou pospolitost. Pokud nyní Babiš dokáže živnostníkům zachránit „život“, může nejspíš ve volbách počítat s jejich hlasem. 

Pokud naopak budou mít pocit, že jim premiér i jeho ministryně financí Alena Schillerová a „superministr“ průmyslu a obchodu Karel Havlíček pomohli padnout, můžou v ANO hlasy živnostníků odepsat definitivně. Chování politiků v podobných „národních“ krizích totiž voliči na rozdíl od různých mediálních kauz obvykle nezapomínají. 

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.