Jak čelit extrémním vedrům ve městech? Ulice zahřívají i parkující auta, výpusti klimatizací a tmavé střešní krytiny

5. srpen 2023

Globální změna klimatu přináší extrémní výkyvy počasí, které budou čím dál výraznější, a chceme-li přežít, musíme se přizpůsobit neboli adaptovat. Jenže to, že si upravíme vlastní dům nebo byt, nestačí, musíme změnit i prostředí kolem sebe, své město, krajinu, ve které žijeme, i svá pracoviště. Proto ekologická Nadace Partnerství už popáté vyhlásila soutěž Adapterra Awards.

Hlásí se do ní projekty, které zvýší naši odolnost vůči vlnám veder, suchu, vichřicím nebo bleskovým povodním. Letos se jich přihlásilo z celé republiky 115 a tento týden vybrala porota 21 finalistů. Vítězové budou známi až na podzim, ale celá soutěž slouží už teď jako databáze nápadů, inspirace a kontaktů pro každého, kdo má o adaptační opatření zájem.

Jak přežít v budoucnu na naší změněné planetě? A jak se ve velkoměstech vyhnout letním vedrům, proč mají zásadní roli pasáže a vnitrobloky, co je zásadní při tvorbě dětských hřišť, jak důležité jsou materiály i barvy povrchových a střešních krytin? O kolik stupňů zvýší teplotu v ulici parkující auta a výpusti klimatizací? Zvítězí v budoucnu moderní technologie, nebo návrat ke kořenům? A jak docílit toho, aby adaptační opatření byla jak ekologická, tak ekonomická?

O tom Natura se zástupci ekologické Nadace Partnerství Andreou Křivánkovou a Martinem Anderem, Michaelem Hoškem z Integra Consulting a Miroslavem Lopourem z Deloitte. Připravila Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Související