Ivan Štern: Milánský nacionalistický internacionalismus

25. duben 2019

Velice málo chybělo a italský ministr vnitra Salvini mohl vydat manifest, který by stejně jako už jeden před 170 lety hlásal, že Evropu obchází strašidlo.

Ne sice komunismu, jak doufal tehdy Karel Marx, ale nacionalismu.

Robert Schuster: Salviniho námluvy s Kaczyńskim mohou ztroskotat nejen kvůli pohledu na Rusko

Italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini

Lídři politických stran, které chtějí oslabit Evropskou unii, obvykle příliš často paty za hranice svých domovských států nevystrčí.

Matteo Salvini, předseda populistické Ligy severu totiž nedávno svolal do města modelek a módních návrhářů setkání všech, kteří to se svým národem myslí upřímně, a hodlal jim navrhnout, aby společně založili nacionalistickou internacionálu. S ní by pak vítězně vtáhli v nadcházejících volbách do evropského parlamentu.

Vzdělanci by Salviniho nápad označili za contradictio in adjecto. My jednoduší lidé prostě za protimluv. Jeho úsilí švýcarský Tages-Anzeiger vymezil podle mého vcelku přesně: Nacionalisty sotva co spojuje. Všem jim jde „o vlastní kulturu, vlastní řeč, vlastní měnu a vlastní politické hvězdy“.

Nebylo proto divu, že účast v Miláně byla skromná. Z významnějších pozvaných dorazili jen „alternativní“ Němci“. Marine Le Penová poslala pozdravný telegram. Vedení evropských nacionalistů ona příslušnice velkého národa nepřenechá přece nějakému Italovi!

Bláznovství zaplatí Němci

I když si se Salvinim před časem ve Varšavě v mnoha otázkách, jako je migrace a nepřijatelnost dnešní Evropské unie, notoval, vadí Jaroslawu Kaczyńskému jeho příchylnost k ruskému prezidentovi. Pro Poláka smrtelný hřích.

Salvini se před eurovolbami snaží sjednotit ultrapravici, tu ale štěpí Putin

Matteo Salvini a Marine Le Penová

Italský vicepremiér a předseda protiimigrační strany Liga Matteo Salvini posílá zprávy se smajlíky předsedkyni francouzského krajně pravicového Národního shromáždění, dříve Národní fronty, Marine Le Penové nebo zveřejňuje selfíčka s rakouským krajně pravicovým politikem Heinzem-Christianem Strachem.

Viktor Orbán, evropská hvězda nacionalismu si s italským ministrem vnitra naopak nenotuje v řešení stávající uprchlické situace na Apeninském poloostrově: Itálie po ostatních Evropanech stále požaduje, aby se s ní o uprchlické břímě podělili. Maďarsko odmítá byť jen jedinou migrantskou nohu.

Evropští lidovci Orbánovi sice pozastavili hlasovací práva v parlamentní frakci, přesto si to maďarský předseda vlády s nimi úplně rozházet nehodlá. Než nejistého nacionalisticky-internacionalistického holuba na střeše, raději třímá lidoveckého vrabce v hrsti.

Tak jedinými spolehlivými spojenci jsou „alternativní“ Němci. Do Milána za Salvinim přijeli. Přesto i oni kroutí hlavou. Nad italským předluženým státním rozpočtem. „Ti Římané se snad zbláznili!“ si mezi sebou říkají v narážce na Asterixovy příběhy a dodávají, že jejich bláznovství nakonec zaplatí jak jinak Němci.

Ivan Štern

A naši? Pozváni nebyli. Andrej Babiš je na vkus nacionalistických internacionalistů příliš proevropský. Ti zbývající z pohledu milánského jsou jen takoví političtí čučkaři.

To je pro nás dobrá zpráva. Anebo že by špatná?

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.