Ivan Štern: Duda jede do Ameriky. Zeman ne

13. září 2018

Americký prezident Trump se krátce setkal s polským prezidentem Dudou na summitu Severoatlantické aliance v Bruselu, konaném 11. července. Probrali vzájemnou vojenskou spolupráci.

Poláci usilují o to, aby si Spojené státy na polském území zřídily stálé vojenské základny. Záměr Varšavy má naději. Poláci jsou věrnými a oddanými spojenci Washingtonu. Na rozdíl od ostatních evropských zemí vyslovili příkladně pochopení pro Trumpovu výpověď smlouvy s Íránem. I pro sankce, výpovědí vyvolané a mající zasáhnout i Evropu. To si věru zaslouží už nějakou odměnu!

Evropské unii nejde o polskou justici, chce destabilizovat Visegrád, tvrdí filozof Bednář

Žena s polskou ústavou

„Na soudce jsem starý, ale zpívat ještě můžu,“ narážel frontman skupiny Rolling Stones Mick Jagger při koncertu ve Varšavě na spornou reformu polské justice. Soudci starší 65 let včetně předsedkyně nejvyššího soudu totiž musí odejít, pokud jim prezident neudělí výjimku. Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) to zdůvodňuje nutností zefektivnit soudnictví a zbavit ho komunistického dědictví.

Laskavý posluchač si vzpomene, že i český prezident na summitu 11. července se též pokusil krátce poklábosit si s Donaldem. Zvolil však nešťastné místo i nešťastný čas. Okamžik oficiálního focení. Laskavý posluchač si připomene i chvíli, kdy pořadatelé českého prezidenta museli odvést na místo jemu určené.

To Andrzej Duda je jiná liga. Měsíc se pomalu neminul s měsícem a již balí kufry na cestu za velkou louži. V Bílém domě ho očekávají 18. září. Podrobnosti návštěvy šéf Dudovy kanceláře Krzysztof Szczerski už projednal s poradcem národní bezpečnosti Boltonem na nedávném pohřbu senátora McCaina. Andrzej s Donaldem se pokusí změnit Evropu.

Polsko a USA nalezly společný národní zájem

Kdyby totiž šlo jen o nákup zbraní, které si Poláci snaživě pořizují výlučně u Američanů, kdyby kráčelo jen o zřizování vojenských základen, sotva by Dudu přijímali jako státní návštěvu a chystali mu ubytování přímo v sídle amerických prezidentů, v domě Blairovském.

Klíčovým obsahem jednání budou dvě věci, které sice spolu souvisí, současně se i vzájemně vylučují. Plynovod tažený po dně Baltu, zvaný Nord Stream 2 a přestavba přístavu ve Štětíně na terminál pro americké tankery přepravující zkapalněný plyn.

Nord Stream 2 má s konečnou platností od dodávek plynu odříznout Ukrajinu, i když Putin Trumpovi tvrdil něco jiného. A Polákům tyto dodávky plynu mají zkomplikovat život. Je to už druhý plynovod, který se Polsku vyhýbá.

Plynovod Polákům připomíná neblahé historické zkušenosti z roku 1939, a proto dělají vše pro to, aby výstavbu zastavili. Anebo ji alespoň zkomplikovali. Americkému prezidentovi zas vadí, že se Německo dostane do ještě větší závislosti na putinovském Rusku. Tak Polsko a Spojené státy nalezly společný národní zájem.

Záměr přebudovat přístav ve Štětíně na terminál, z něhož bude před polské území dopravován do Evropy americký plyn, se s plynovodem na dně Baltu nerýmuje. Prezidenti se proto poradí, jak spojit síly a domoci se svého.

Ivan Štern

Zbývají k zodpovězení poslední otázky: Leží americkému prezidentovi osud německé demokracie opravdu tak na srdci? Anebo se nabízí parafráze z klasika „It´s business, stupid!“?

A český prezident? Má tady vůbec co nabídnout?

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.