Ivan Hoffman: Zimu nejlépe mírnou

23. listopad 2022

Když kontrolujeme zásobu sena, domníváme se, že by do jara mohlo našim kozám stačit. Důležité ale bude, aby jim louku nadlouho nepokryl sníh. Stále si tam najdou něco k snědku. Po suchém létě, kdy nebylo moc, co kosit, a pak ani nenarostly otavy, jsme rádi, že vedle nového sena zbylo i něco z loňska.

Přesto se často přistihnu, že krmelce neplním do vrchu a že se na kozí strávníky škaredě podívám, když jim pracně nasušená tráva padá od tlamy.

Čtěte také

Bavit se s kozami o krizi nemá cenu. Nemyslím, že by na ně udělalo dojem, kdybych jim líčil, jak jsou na tom u nás lépe, než zvířata v ZOO, když kolem nich zuří válka. Mimochodem, bylo by co vyprávět.

Třeba o lvovi Simbovi, co chřadl v ZOO v iráckém Mosulu, anebo o zvířatech, co trpěla v zoologických zahradách v rozvrácené Libyi, Jemenu anebo naposledy na Ukrajině. Určitě se nebudu vymlouvat u prázdného krmelce, že jinde jsou na tom zvířata hůř, a očekávat, že kozy solidárně zamečí, že to spolu zvládneme.

Hrozba romantiky

K dnešní snídani jsem kozám přilepšil kedlubnou a jablky. Kedlubny gigant nám v minulých letech dorostly gigantičtější, ale ani ty letošní nejsou nějaké „minigiganty“, a tak jednu kedlubnu krájím ráno a večer po tři dny.

Čtěte také

Jablek jsem kozám při úklidu sadu posbíral šest beden. Nešetřím jimi, neboť nevydrží dlouho, ale protože koza je tvor extrémně mlsný a o volně nasypané ovoce by se holky porvali a nakonec by většinu sežrala dominantní rohatá Róza, krmím je raději z ruky. Spravedlivě, rovným dílem, jednu po druhé. Po jablku se ještě rozhlížejí, zda by nebyly nějaké žaludy, ale už nejsou. Je po sezoně, takže opět až za rok.

Přes den vyhlížejí kozy nějaký okus. Myslíme na ně, když se prořezávají maliny anebo rybíz, a nataháme jim na louku větve borovice. Zatím to jde, ale z předpovědi zasněžených Vánoc se pranic netěšíme.

Ivan Hoffman

Hrozba romantiky je reálná. Pokud jde o kozy, sotva vystrčí hlavy z chléva. Seno začne rychle mizet z půdy, podobně jako plyn ze zásobníků, a pak neodvratně přijde den, kdy budeme my i kozy na suchu. Ta nejistota je důvodem, proč u svatého Petra, patrona počasí, poptáváme zimu nejlépe mírnou.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio