Ivan Hoffman: S křížkem po funuse

15. červenec 2020

Mít vizi. To je něco, co se v dnešní bezradné době poptává a nesmírně cení.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Jak ale rozeznat vizionáře od obyčejných šarlatánů a jak vyloučit, že to, co se prezentuje jako vize, není ve skutečnosti obyčejným přáním, které je otcem myšlenky?

Čtěte také

Není to tak dávno, co jsem nebe nad hlavou vídal důkladně poškrtané bílými stopami letadel. Dnes letadlo vidím vzácně a beru ho jako vlaštovku, která jaro nedělá. Koronavirus prostě globálně zdecimoval turistický ruch a s ním leteckou dopravu a letecký průmysl. Dokdy to potrvá a kolik letadel se vrátí do vzduchu, to nikdo netuší.

A v této chvíli přicházejí vizionáři soukromého amerického start-upu Boom Supersonic a říkají: „Zkušenosti, které jsme během pandemie covidu-19 nasbírali, vypovídají o tom, že prahneme po osobním spojení. Rychlejší cestování nám umožní vypravit se na místa po celém světě a poznat různé kultury.“

Nová Předehra

Čtěte také

A na základě této vize pracují na nadzvukovém nástupci Concordu, jehož prototyp XB-1 má vzlétnout příští rok. V plánu je zahájit komerční provoz v roce 2030. Nyní, v éře sociálního distancování, kdy zrovna neprahneme po osobním spojení a zjišťujeme, že přepravovat se po celém světě a poznávat různé kultury je docela hazard, působí nadzvukoví vizionáři jako parta, co přichází s křížkem po funuse.

Jenomže dnes, kdy turista před letadlem upřednostňuje jízdní kolo anebo elektrickou koloběžku a kdy manažeři objevují kouzlo práce z domu a pohodlných videokonferencí, může s nápadem na nadzvukové dopravní letadlo pro pouhých 55 až 75 lidí přijít právě jenom vizionář. Člověk s předtuchou, která nám, obyčejným pragmatickým smrtelníkům, nepřijde na mysl.

Zatímco současná letadla budou chátrat na poloprázdných letištích, parta amerických nadšenců bude někde v garáži uskutečňovat svůj sen o nadzvukové Předehře. Letoun, kterým se má za deset let spěchat při poznávání různých kultur, se totiž bude jmenovat Overture – Předehra.

Logo

A pointa? S křížkem po funuse lze přijít i ve víře v zmrtvýchvstání. Příhodnější by pak ale možná bylo dát nadzvukovému letadlu název Fénix, podle bájného ptáka, co povstal z popela.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.