Ivan Hoffman: Butterfly effect

8. červenec 2020

Budleji davidii se přezdívá motýlí keř. Jakmile rozkvete, slétnou se na něj motýli, které láká buďto fialovým květenstvím, anebo omamnou vůní.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Ať už ale motýla vede zrak či čich, jakmile přistává, přihlížím tomu s respektem. V duchu teorie o motýlím efektu si představuji, jak z nenápadného mávnutí, kterému právě přihlížím, povstane tisíce kilometrů daleko ničivý hurikán.

Čtěte také

Je jasné, že motýlí šance něco změnit bledne ve srovnání s většími zdroji turbulencí a rovněž jsme realisticky smířeni s tím, že jiný motýl, mávající opačně, je schopen již v počátku zabránit řetězové reakci, končící vzdáleným hurikánem.

U motýlího efektu ale nejde o pravděpodobnost, natož jistotu, nýbrž právě o možnost, že nepravděpodobné se nečekaně stane skutečností.

Mávnutím motýlího křídla

Možnost, že i drobný podnět může mít obrovské důsledky, nás činí odpovědnými i za činy, které sotva mohou soupeřit s rozhodnutími lidí nesrovnatelně silnějších a mocnějších, než jsme my. Protože kdo ví, co se stane kostkou domina, jež spustí reakci s nedozírnými následky? Může to být obyčejné slovo, které vysloví kdokoli z nás.

Čtěte také

Známe z minulosti slova, u kterých se sotva dalo předpokládat, že změní chod historie a přece svedla lidi z cesty, anebo je naopak na správnou cestu vracela. Mávnutím motýlího křídla, tichým slovem, jež pak rezonuje a sílí, může být líbivá lež i nepříjemná pravda.

Záplava slov, kterým jsme denně vystaveni, nás sice činí otrlými a nedůvěřivými, ale ve skrytu duše tušíme, že dříve, nebo později bude vysloveno něco, před čím nebude úniku.  

Ivan Hoffman

Bude to motýlí mávnutí slovem naděje, anebo zmaru? Žijeme spokojeně v pravdě a číhá na nás lež? Anebo žijeme ve lži a čeká se na mistra Jana, který řekne „hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti“? Pravda je to nenápadné slovo, které umí rozpoutat bouři. Slovo, kvůli kterému jsou mocní nervózní, když pozorují motýla.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.