Ivan Hoffman: Odpočítávání

11. leden 2023

Do voleb zbývají hodiny a odpočítávání už probíhá v atmosféře moratoria na informace, koho zvolíme. Zavládla tíživá nejistota, kdy zmlkly agentury, které nás sice ujistily, že už je rozhodnuto a žádné překvapení nehrozí, jenomže, jak známo, čert nikdy nespí a naděje umírá poslední.

Veřejnost je sice důkladně poučena, koho nevolit, ale za situace, kdy není, koho volit, je vrtkavá štěstěna ve svém živlu.

Čtěte také

O smyslu přímé volby prezidenta nejlépe vypovídá všeobecná snaha podpořit svého oblíbence respektive niterná potřeba plamenně se proti některému kandidátovi vymezit. Kolik se jen vyrojilo angažovaných celebrit, které neodolali pokušení předem odtajnit svou tajnou volbu v naději, že je vyslyší zástupy jejich followerů!

Na prstech jedné ruky bychom spočítali komentátory, kteří se zdrželi komentáře, jak nepromarnit hlas volbou outsidera. Není snad médií, ať už těch prorežimních, či protirežimních, která by nepropírala handicapy účastníků reality show, ve které je odměnou pro vítěze pětiletý pobyt na Hradě, a to v režimu all inclusive a s plejádou různých benefitů.

Přímé volbě se teprve učíme

Čtěte také

Jakkoli se z volby prezidenta stal mediální cirkus, jedná se o nejdůležitější volby vůbec. Není to dáno osobou prezidenta, ani rozsahem jeho pravomocí, nýbrž vahou jeho mandátu. Žádný z politiků není obdařen tak silnou podporou občanů jako přímo volený prezident.

Mandát poslance je ve srovnání s prezidentovým slabý, mandát senátora dokonce směšný. Volbu prezidenta také provází nejvyšší volební účast. Ta je důkazem, že občan nepotřebuje, aby za něj prezidenta volil parlament.

Ivan Hoffman

Historicky vzato se přímé volbě teprve učíme. Časem naše sebevědomí určitě poroste a začneme volit silné prezidenty, od kterých budeme chtít, aby v případě potřeby srovnali nepovedený parlament či neschopnou vládu. Mandátu z přímé volby by slušelo, kdybychom prezidenta nevolili pouze sobě, ale především politikům. V tomto duchu budeme muset opravit ústavu.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.