Ivan Hoffman: Alternativní historie

3. březen 2021

Když se producentky seriálu Bridgertonovi, což je komerční hit Netlflixu, někdo zeptá, co to má být, zda nějaká historická sci-fi, odpovídá, že se nejedná o dokument, ale o podívanou pro moderního diváka. Na Bridgertonovi se podívalo 82 milionů moderních domácností a ani ta naše nezůstala stranou.

Je to sice kýč k pohledání, ale pod pláštíkem laciné romantiky je patrná lidsko-právní ambice zpětně zúčtovat s rasismem. Děje se tak obsazením černošských herců a hereček, kteří se dnes konečně stali příslušníky londýnské smetánky z přelomu 18. a 19. století. Nemám s tímto věcným nesmyslem sebemenší problém, neboť pro černochy jsem měl slabost již jako pionýr.

Čtěte také

Písně, kterými se otřásal autobus, vezoucí nás z pionýrského tábora na Červeném hrádku, byly „černý muž pod bičem otrokáře žil“ anebo „chodím po Broadwayi hladov sem a tam, práci nedostanu, černou kůži mám“.

Vlastně si tyto popěvky na tři akordy při práci občas prozpěvuji i dnes. O tom, jak „John Brown mrtev je a jeho tělo tlí, but his soul is marching on“, anebo že „pevně věřím, že zas přijde den, kdy bude černoch svoboden“. 

Čtěte také

Když se nyní zásluhou hvězdné afroamerické producentky stala Afričanka britskou královnou a všechny dívky u dvora mají oči jen pro švarného černého vévodu, mohu říct nejen za sebe, ale i za všechny pionýry z toho autobusu mířícího v polovině 60. let ku Praze, že v něco takového jsme věřili a Netflix nám vlastně splnil dětské sny.

Za vypořádání se s minulostí vděčíme fenoménu alternativní historie. To je ta historie živá, která vždy vítězí nad zažloutlými archiváliemi. Každá generace si potřebuje převyprávět minulé děje podle vlastní potřeby a ke svému gustu. Aby dějiny byly v souladu s naší aktuální zkušeností, máme tendenci se historií, jak to trefně říká kolega Petr Nováček, „obsloužit“. 

Ivan Hoffman

Obsloužit se historií znamená nechat, co se hodí, a škrtnout, co se nám nehodí do krámu. Aby nebylo, co bylo, a bylo, jak nebylo. Alternativní historii vděčí černý vévoda za početné bílé služebnictvo. Nežije si špatně. 

Už se nepotlouká po Broadwayi hladov sem a tam. Svět je díky Netflixu rázem lepším místem pro život!

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio