Iva Pekárková: Zahaleni do Apríla

21. květen 2019

Znáte ten starý vtip? Pravoslavný pop, katolický kněz a židovský rabín se přou, čí Bůh je mocnější.

Iva Pekárková: Na léto do Londýna

Stanování na Aldgate v Londýně

Už třináct let v Londýně tlumočím pro krajany. A tak jsem si nemohla nevšimnout, že mi každý rok, jakmile se oteplí, přibydou klienti.

„Jdu takhle jednou po ulici,“ povídá kněz, „a blíží se ke mně jezdec na koni, křičí, že mě zabije, a mává mečem. Utéct nebylo kam. Ale poprosil jsem Boha o pomoc a on mě zahalil do bubliny, ve které jsem byl v bezpečí.“

„To nic není,“ povídá pop, „to já jdu jednou po ulici a najednou se spustí průtrž mračen. Neměl jsem u sebe deštník, ale poprosil jsem Boha o pomoc. Vzápětí mě Bůh zahalil do bubliny a v té bublině bylo sucho.“

„A to já,“ povídá rabín, „jdu v sobotu ráno do synagogy a najednou vidím, jak na ulici leží stokoruna. Byl šábes, nesměl jsem se pro ni sehnout. Ale poprosil jsem Boha o pomoc. Bůh mě zahalil do bubliny a v té bublině bylo úterý.“

Iva Pekárková: Lidi, nekuřte a nechlastejte! Budete vlastenci

Kouření a alkohol patří mezi rizikové faktory pro vznik rakoviny

Věruš a jejího muže znám od nepaměti. V bouřlivém oceánu rychle se měnících vztahů tvoří už třicet let ostrov stability.

Na tenhle vtípek jsem si vzpomněla, když jsem se dozvěděla o výroku předsedy Senátu, pana Jaroslava Kubery, který pronesl v sobotu při uctění památky obětí terezínského ghetta a koncentračního tábora v Litoměřicích.

Nechal se slyšet, že totalita, nesnášenlivost k jiné rase má dnes docela jinou podobu. „Třeba zahalenou do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus,” řekl doslova.

Zahaleni menšími bublinkami

Tohle řekl pan předseda Senátu České republiky během uctívání památky obětí holokaustu. A nejspíš to tak skutečně myslel. Ověřila jsem si několikrát, že jeho výrok nebyl překroucený nebo vytržený z kontextu.

A tak přicházím s návrhem: Pojďme se pomodlit ke všem rozmanitým Bohům či Bohyním, ve které věříme, aby společnými silami zahalili české vládní budovy, Pražským hradem počínaje a ministerstvy konče, do bublin, ve kterých by 365 dní v roce bylo 1. dubna. Jednotliví politikové by byli díky Boží milosti zahaleni menšími bublinkami se stejným datem, které by si nosili všude s sebou, a všechno, co by kdy řekli, by vyřkli na Apríla.

Iva Pekárková

No uznejte, nebylo by to skvělé? Prohlášení, že totalita, nesnášenlivost k jiné rase, má podobu zahalenou do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus, by sice nebyl obzvlášť povedený aprílový žertík, ale bylo by možné ho přejít s pouhým povzdechem a obrácením očí k Nebi. A spolu s ním většinu moudrostí našich politiků.

Spustit audio