Iva Pekárková: Vypište na mě odměnu!

31. říjen 2023

V Británii pátrají po chlapíkovi jménem Luke Mcinerney pro podezření z trestného činu napadení. Jde o násilný trestný čin a Mcinerney se skrývá, a tak policie ve Swindonu požádala veřejnost o pomoc s jeho lokalizací.

Čtěte také

Mcinerney se snahám policie o své polapení posmívá na sociální síti. „Když nabídnete odměnu, povím vám, kde jsem,“ napsal. A taky: „Kolik nabízíte za to, že se sám přihlásím? Pojďme se na něčem domluvit, tahle dovolená začíná lézt do peněz.“

Luke Mcinerney je, aspoň podle fotky, velmi průměrně vyhlížející kříženec zloducha s hipsterem – vyholená lebka, pěstěný vous, poněkud tupý pohled. Zkrátka chlápek zcela tuctový, jakých potkáte na ulici spoustu. Nedivila bych se, kdyby po něm policie pátrala ještě dlouho. A vážně mu to přeju. 

„Netušil jsem, že po mně pátrají“

Být desperátem ve Spojeném království bývá buď velmi nákladné, anebo velmi nepohodlné, často oboje naráz. Teda v případě, že skutečně víte, že jste hledaná osoba a snažíte se skrývat. Pokud o tom nevíte, můžete si celá léta spokojeně žít pod vlastním jménem, chodit do práce a platit daně, anebo být naopak závislý na podpoře od státu, chodit k doktorovi, posílat děti do školy, dokonce jezdit na dovolenou do ciziny.

Čtěte také

Když máte štěstí, nikdo vás nelapí. Po mnohých z mých tlumočnických klientů pátrala policie spoustu let, než je konečně zatkli. Většinou se museli nechat přistihnout, jak s autem bez pojištění a bez zaplacené silniční daně jedou na červenou, přestože mají zákaz řízení.

Jen někteří se rozpomenou, že se před patnácti lety v Česku měli dostavit v ten a ten den k soudu, ale místo toho odjeli do Anglie. Ti upřímnější se podrbou na hlavě, řeknou „No jo, vlastně…“ a pak vyjádří lítost sami nad sebou, že po bůhvíkolika letech musejí jít znovu do lochu kvůli takové maličkosti.

Stručně řečeno: policie v Británii po osobách, po kterých pátrá, obyčejně nepátrá. Nemá na to prostředky. Dá se předpokládat, že si Mcinerney může hrát na desperáta tak dlouho, dokud neudělá chybu nebo se nenechá načapat při dalším trestném činu… Možná mu rupnou nervy a sám policii informuje, kde se nachází.

Iva Pekárková

Na rozdíl od přiznání nebo naopak zatloukání, že jste něco provedli, nemá snaha vyhýbat se zatčení na výši případného trestu žádný vliv. Většinou neovlivní ani rozhodnutí soudu, jestli má být takový člověk propuštěn na kauci a čekat na přelíčení na svobodě, anebo tu dobu strávit ve vězení.

Mcinerney si může hrát na desperáta, jak dlouho se mu zamane, pokud mu teda nedojdou prachy. Je stoprocentně jisté, že policie na jeho hlavu nevypíše odměnu. To by se mu jistě líbilo, viset na plakátech, které slibují sto dolarů každému, kdo ho, mrtvého či živého, předá šerifovi.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.