Iva Pekárková: Taková maličkost

12. květen 2020

„Už je tu zase pylová sezóna!“ vzdychala kamarádka Zdenka, mrkala opuchlýma očima a smutně popotahovala nosem.

„To si zas užiju alergií! Snad abych radši nechodila ven.“

„Ty nenosíš roušku, jak to máte nařízený?“ zeptala jsem se.

Čtěte také

„Jo! To víš, že jo! Ale to je proti viru. A víš, jak maličký jsou pylový zrnka? Před těma mě to neuchrání.“

Velikost pylových zrnek různých květin se mezi sebou liší až o tři řády: vocha mořská, vodní rostlina přezdívaná také úhoří tráva, má pylová zrna velikosti až 2,5 milimetru, snadno viditelná pouhým okem. Pomněnka má pylová zrna tisíckrát menší: 2,5 mikrometru. Pyly trav – ty, které alergiky dokážou nejvíc potrápit – mají velikost mezi 30 a 60 mikrometry.

A jak velké jsou viry? I ty se velikostí liší: za největší je považován mimivirus, který parazituje na amébách, ten měří 750 nanometrů, za nejmenší prasečí circovirus o velikosti virionů 17 nanometrů. Nový koronavirus má velikost 80-120 nanometrů.

To znamená, že jsou pylová zrna trav zhruba pětsetkrát větší než nový koronavirus.

Fotbalový míč versus fotbalové hřiště

Čtěte také

Když tvrdíme, že viry rouškou neprojdou, ale pylová zrna ano, je to to samé, jako bychom tvrdili, že ochrannou sítí neprojde fotbalový míč, ale fotbalové hřiště (bez tribuny) pronikne bez problémů. Můžete si to přepočítat: fotbalové hřiště má rozměry 90-120 metrů na délku, 45-90 metrů na šířku, fotbalový míč má průměr zhruba 22 centimetrů. Vychází to skoro přesně.

Koronaviry se obvykle přenášejí v podobě kapénkové infekce, tedy slepené dohromady hlenem, který rychlostí až 80 kilometrů v hodině (při kašli) nebo až 160 kilometrů v hodině (při kýchnutí) vystřeluje z našich úst.

Některé kapénky jsou velké, ale většina z nich má velikost menší než 100 mikrometrů a pro lidské oko jsou na hranici viditelnosti. (My lidé neozbrojeným okem neuvidíme nic, co je menší než 50 mikrometrů.) Taková „běžná kapénka“ je, jak jste si už jistě spočítali, jen dvakrát větší než průměrné zrnko pylu z trávy.

Iva Pekárková

Co z toho vyplývá? Dobrá zpráva pro alergiky včetně mé kámošky Zdenky: pokud rouška aspoň částečně ochrání vás a jiné před nákazou koronavirem, potom vás ochrání i před pylem trav.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.