Iva Pekárková: Proč nevěřím deštníkům

26. říjen 2021

Nevěřím deštníkům. Vážně ne. A mám pro to moc dobré důvody. Poslouchejte: Deštník vás před deštěm neochrání. Ne spolehlivě. Vždyť i vynálezci sami říkají, že vás ochrání jen z devadesáti procent. Naprší vám na paty, a když je pořádný slejvák, deštník všechnu vodu nezadrží, mrholí na vás, i když se schováváte pod ním.

Za to mi to fakt nestojí. Já, než začnu nosit deštník, musím mít stoprocentní jistotu, že na mě nespadne jediná kapka. A kdo mi to zaručí? No kdo?

Čtěte také

Deštníky jsou nevyzkoušené. Jistě, používali je už staří Egypťané, ale za docela jiných podmínek. Tenhle deštník, který mi vnucují, je k mání sotva rok. Nosí ho pouhých pár miliard lidí. Počkám si, až jak to dopadne. Nebudu pokusný králík.

Deštník je nebezpečný. Bůh ví, z čeho ho vyrobili. Jsou v něm dráty a ty vás můžou zranit. Zažila jsem to na vlastní kůži. Bývalá přítelkyně kámoše mé kamarádky říkala, že od sousedky slyšela, že manželovi jedné známé její švagrové deštník vypíchnul oko. Jo!

A to nevíte, že kdysi nějakýho Rusa bodli otráveným deštníkem? Tak vidíte. Vážně jsou nebezpečný.

Střezte se hlupáků, kteří deštník nosí

A to vůbec nemluvím o tom, když přijde vítr. Nejen že vám vichr deštník obrací. Může vám ho vyrvat z ruky a deštník pak letí ulicí a může poranit kolemjdoucí. Jak ti k tomu přijdou, co? V bouřce se deštník promění v hromosvod, přivede k vám blesk a ten vás usmaží, až zčernáte. Vás a všechny lidi kolem, i ty, co se deštníkům vyhýbali a věděli proč.

Čtěte také

Takhle vás chtějí zavraždit. A ovládnout, to taky. Copak nevíte, že deštník je spiknutí? Copak vám tohle vážně nedochází?

A víte, že každý deštník má takové pérko, kovovou spirálu? Ano, ovšem, to vám říkají – že je to mechanismus, který umožňuje, abyste mohli deštník rozevírat a zase sklapovat. Nevěřte tomu. Jsou to vysílačky určené k přijímání signálů, které vám vymývají mozek. Stačí k tomu deštník odložený do rohu. Všichni v dosahu vysílačky zhloupnou a stanou se poslušnými nosiči deštníků.

Iva Pekárková

Radím vám dobře: Střezte se deštníků a střezte se hlupáků, kteří je nosí. Když s nimi budete v kontaktu, stanou se příšerné věci.

A ostatně: Proč bych deštník nosila? Je to namáhavé. Když zmoknu, přiběhnou poskoci s froté ručníkem a do sucha mě otřou. Mám na to právo.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio