Iva Pekárková: Port Talbot a revoluce

25. červen 2024

Port Talbot je pozoruhodné město v Jižním Walesu. Můžete do něj vjet po dálnici M4, která vede prakticky jeho centrem vztyčená na betonových sloupech a poskytuje městu suchý prostor pro zaparkovaná auta, lodi a bezdomovce. Na dálnici je padesátka (tedy osmdesát kilometrů za hodinu) s odůvodněním, že je třeba zabránit znečišťování ovzduší.

V Port Talbot bylo ještě v roce 2005 ovzduší hodně znečištěné, nejenom kvůli dálnici. Nejvýznamnější zdroj příjmu obyvatel tvoří ocelárny a válcovny plechu, a tak tam, jako svého času v Ostravě, bylo vidět vzduch. To se ale změnilo díky ekologickým opatřením.

Čtěte také

Teď ovšem Tata Steel, nadnárodní společnost, která ocelárny vlastní, tvrdí, že s každým dnem provozu ztrácí milion liber. Vyhrožuje, že celou operaci zavře, anebo aspoň obě vysoké pece nahradí elektrickou obloukovou pecí. K tomu má dojít v září tohoto roku. Tata Steel bude muset propustit přes 2 tisíce zaměstnanců. To je pro město, ve kterém žije necelých 40 tisíc lidí, velká pohroma.

V únoru 2024 vyšlo do ulic Port Talbot mnoho set lidí a protestovalo proti tomuhle rozhodnutí. Báli se, že s koncem provozu vysokých pecí končí i celá jedna éra. Situace, která nastala v severní Anglii už v osmdesátých letech, se s drobnými obměnami opakuje v Jižním Walesu. Lidé zvyklí pracovat v těžkém průmyslu nebyli na konec téhle éry připraveni tenkrát a nejsou ani dnes.

Televizní seriál jako návod?

Celá věc má jeden zajímavý aspekt, totiž prolínání skutečnosti s televizním seriálem. V únoru 2024, jen pár dní po protestu, začala televize BBC vysílat třídílný seriál The Way.

Čtěte také

Režíroval ho Michael Sheen, rodák z Port Talbot, který dobře ví, jak to tam chodí. V seriálu přeroste protest proti zavírání oceláren v revoluci. Celý Wales je pod vojenskou správou, platí stanné právo a pro mladíka závislého na drogách, který to všechno spískal, ani nevěděl jak, tam začne být hodně nebezpečno.

Celá jeho rodina za dramatických okolností prchá nejdřív do Anglie a pak na zoufale malém nafukovacím člunu dopluje k břehům Francie, odkud se ale ozve střelba a volání: „Už žádný uprchlíky z Walesu!“ Seriál The Way se mi moc líbil. Ve zkratce skvěle zobrazuje a paroduje snad všechny problémy světa.

Iva Pekárková

Některé jeho aspekty jsou ovšem tak realistické, že se v hlavách mnohých diváků promíchal se skutečností. Když jsem se vrátila z návštěvy Walesu zpátky do Londýna, dva lidé se mě – nezávisle na sobě – zcela vážně zeptali, jestli tam není příliš nebezpečno, teď, když byla v Port Talbot revoluce, a jestli jsou ještě pořád na hranicích kontroly.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.