Iva Pekárková: Vlčí máky

11. červen 2024

Neznám nikoho, kdo by otevřeně prohlásil, že nemá rád vlčí máky. Dva nebo tři dávní kamarádi, když jsem jim vnucovala krásu Papaveru rhoeasu, zamumlali cosi o tom, že je ta barva moc komunistická. Ale jakmile jsme se komoušů zbavili, jistě se i oni zbavili svého odporu.

Můj děda, který bohužel umřel, když jsem byla ještě malá, se pohledem na pole vlčích máků dokázal rozněžnit až k slzám. Jejich barva i vůně mu připomněla první světovou válku, kde bojoval v zákopech. On si odnesl díru od šrapnelu pod kolenem, kterou se ještě po půl století dal prostrčit prst. Mnozí kamarádi tam zůstali.

Čtěte také

Vlčí mák se stal symbolem vzpomínek na padlé první světové války už v jejím průběhu. Podplukovník John McCrae, kanadský lékař a básník, napsal v roce 1915 báseň Na flanderských polích jako reakci na smrt svého přítele. Začíná slovy „Na flanderských polích kvetou vlčí máky / kvetou mezi kříži, řada za řadou…“

Flanderská pole, to byly vojenské hřbitovy. Báseň se brzo stala slavnou a vlčí mák se stal symbolem vojáků padlých v první světová válce i v těch následujících. Tedy v Americe, Kanadě, Británii. Můj děda bojoval na druhé straně fronty, ale i pro něj byly rudé máky symbolem.

První světová válka vlčím mákům svědčila. Půda byla rozrytá a zpřevracená, navíc pohnojená vápnem z rozbitých budov. Možná i dusičnan amonný z výbušnin přispěl k rychlému rozmachu divokých máků. Rostly tenkrát úplně všude a jejich červeň se mísila s krví padlých.

Křehká nádhera, která se vrací 

Vlčímu máku se česky říká „vlčí“, protože na rozdíl od máku setého (Papaver somniferum) lidem nebyl k užitku, a tak ho odkázali psům a vlkům.

Čtěte také

Obsahuje sice řadu alkaloidů, ale morfin ani kodein mezi nimi není. (Abychom mu nekřivdili: mezi účinné látky, které vlčí mák obsahuje, patří papaverin, vazodilatant, který může pomoci mužům trpícím erektilní dysfunkcí a ve vysokých dávkách podpořit spánek.)

Šarlatová barva divokého máku je nádherná, ale antokyanové pigmenty, které mu ji propůjčují, jsou nestabilní a k barvířství se nehodí. Do vázy se vlčí máky taky nehodí, velmi brzo zvadnou.

Iva Pekárková

Je to křehká jednoletá bylinka, která neobstojí v konkurenci s jinými druhy, a právě proto ji nejčastěji vídáme na místech, kde byla půda nedávno narušená – ať už koňskými kopyty, kombajnem, anebo válkou. Jsou to jedny z prvních květin, které se na ní objeví. A dokud místo, kde se máky vyskytují, nezaroste trávou a jinými bylinami, objeví se každý rok znovu a znovu a budou krásně kvést.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio