Iva Pekárková: O pravdě, lhaní a kecání

19. září 2023

Před časem zaujala svět kniha amerického filosofa Harryho Frankfurta s názvem On Bullsh-t. Myslím, že bullsh-t nebo bullsh-tting se dá do češtiny dost přesně přeložit slovem kecy, kecání.

Čtěte také

Harry Frankfurt se tématem lhaní versus kecání zabýval už ve stejnojmenné eseji vydané roku 1986, která tenkrát velkou díru do světa neudělala. Že se v roce 2005 stala kniha, která má v názvu neslušné slovo, jedno z těch, které v USA nesmí zaznít v rozhlasovém vysílání pod hrozbou ztráty licence, velkým bestsellerem, svědčí o mnohými vytouženém odklonu velké části americké společnosti od jazykového pokrytectví.

Cítím k profesoru Frankfurtovi ze zcela osobních důvodů jistou náklonnost. Narodil se totiž ve stejný den a rok jako moje máma – 29. května 1929. Nemůžu si pomoct, musím přemýšlet, jak by se asi k jeho knize stavěla, kdyby si ji mohla přečíst. Moje máma, pokud vím, vždycky říkala pravdu, i když byla nepříjemná nebo ji bylo potřeba dlouze vysvětlovat malému dítěti.

Kdo lže a kdo kecá

Podle profesora Frankfurta je rozdíl mezi lhaním a kecáním jednoduchý: když lžeme, říkáme druhým něco, o čem víme, že to není pravda. Když kecáme, říkáme jim věci, o kterých nevíme, jestli jsou pravda. V obou případech tak ovšem činíme v naději, že tím něco získáme.

Čtěte také

Když muž stráví večer s milenkou a pak manželce řekne, že byl v hospodě s kamarády, je to lež. Chlápek velmi dobře ví, kde byl. Když prodejce ojetých vozů nadšeně vykládá potenciálnímu kupci, že tenhle chevrolet je sice 12 let starý, ale měl jediného majitele – starší dámu, která ho měla jen na to, aby s ním jezdila v neděli do kostela, je to kecání.

Teda za předpokladu, že si prodejce předem nezjistil, že měl chevrolet majitelů sedm a ti ho pořádně zhuntovali. Jak lhář, tak kecač touží něčeho dosáhnout. Nevěrný chlápek chce mít klid od manželky, obchodník chce prodat vůz. Oba se chovají neeticky.

Iva Pekárková

Předěl mezi lhaním a kecáním může být nejasný, samozřejmě, právě tak jako předěl mezi lží (nebo kecáním) a pravdou. Třeba byl nevěrný manžel skutečně v hospodě s kamarády a odtamtud si jen odskočil za milenkou. Třeba obchodník jen jedním okem mrkl na seznam bývalých majitelů chevroletu, pak ho zaklapl a nepřečetl si ho. Jisté je jen to, že ani jeden, ani druhý neříkají to, o čem jsou bytostně přesvědčeni, že je to pravda, celá pravda a nic než pravda.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio