Iva Pekárková: O labutí věrnosti

26. září 2023

Jak naše poznání pokračuje, vychází najevo, kolik z „pravd“, které jsme se učili ve škole, které nám předávali rodiče a prarodiče nebo které byly tak všeobecně známé, že nám je vůbec nikdo říkat nemusel, jsou ve skutečnosti mýty. Každý den praskne nějaká bublina a další pravda vezme za své.

Třeba že klíšťata na své oběti skáčou ze stromů díky dálkovému měřiči teplot. Nebo že by každý sexuchtivý muž měl nosit v klopě špendlík, aby mohl zabránit šerednému zranění své mužské chlouby. Nebo že trudníci nemají řitní otvor, a chtějí-li se zbavit zplodin metabolismu, musejí prasknout. Nebo že existuje syndrom „crack baby“, kterým trpí výlučně děti narozené matkám závislým na cracku.

Čtěte také

Pád některých mýtů člověka potěší, pád jiných zklame. A existují i pády mýtů, kterým se musíte jen smutně pousmát a zasnít se nad naivitou nebo snad magickým myšlením dávných předků.

Jeden z oblíbených mýtů mého dětství a dospívání pravil, že labutě jsou si věrné až za hrob. Zůstávají celý život spolu, a když jedna z nich zahyne, druhá zemře steskem. Naivní, co? Lidé tak nejspíš usoudili z toho, že krky dvou „zamilovaných“ labutí můžou vytvořit srdce.

Není vyloučené, že anatomicky nepřesný symbol značící srdce, tak jak se používá už někdy od 14. století a jak ho známe dodnes, by mohl pocházet právě od labutí. Labutí šíje byla svého času nezbytným anatomickým doplňkem skutečné ženské krásy… Zkrátka jsem věřila, že lidstvo podlehlo vlastním romantickým představám a nikdo nezjišťoval, jak to je ve skutečnosti.

Mýtus, který nepadl

Čtěte také

A vidíte to – zdá se, že se tenhle mýtus z velké části zakládá na pravdě. Labutě často vytvářejí nerozlučné páry, které spolu zůstávají třeba 20 let. Pokud ale jeden z partnerů přijde o život, druhý si za čas najde jiného, často výrazně mladšího partnera.

Mají to podobné jako monogamní lidé, s tím rozdílem, že letité labutí samice bývají v navazování nových vztahů výrazně úspěšnější než obstarožní labutí samci, kterým leckdy nezbude než se přidat k hejnu labutí žijících v celibátu.

Iva Pekárková

Mám radost, že labutí mýtus nepadl, ne tak docela. Na lesku mu trochu ubírá fakt, že každý labutí pár vychovávající labuťata potřebuje velké vodní teritorium, pokud možno celý rybník. Zkrátka: mnohé labutě jsou spolu kvůli gruntu a nemají kam chodit na zálety.

A skoro se to bojím říct: na jihu Austrálie žije tvor, v jehož existenci Evropa nevěřila natolik, že jeho latinské pojmenování niger cygnus označovalo cosi zcela nemožného. Labuť černá ale existuje a podle výzkumů není zdaleka tak monogamní jako několik druhů bílých labutí.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio