Iva Pekárková: Lidožravý koala a další australská nebezpečí

19. červenec 2022

Když jsem odjížděla do Austrálie, kladlo mi hned několik lidí na srdce, ať si dám veliký pozor: Austrálie je ten nejnebezpečnější kontinent na světě. Může mě tu zabít cokoli od boxujících klokanů, kteří neuznávají pravidla férového zápasu, přes hladového krokodýla a rozhořčeného kasuára až po hady, pavouky a chobotnice. Neměla bych před cestou sepsat závěť?

Skutečně: v Austrálii žije řada živočichů, kteří by při troše smůly mohli připravit člověka o život.

Čtěte také

Na severních plážích je to kromě obligátních krokodýlů čtyřhranka Fleckerova, zvaná též mořská vosa – medúza se čtvrtmetrovým zvonem, ze kterého se na délku tří metrů táhne patnáct smrtících chapadel. Žahnutí čtyřhranky je nesmírně bolestivé a může během několika minut způsobit selhání srdce. Kvůli čtyřhrance se v letních měsících nedoporučuje na severu země koupat v moři. Na žahnutí mořskou vosou v Austrálii dobrých patnáct let nikdo nezemřel, dokud v roce 2021 nezabila neopatrného mladého kluka.

Na plážích číhá několik druhů chobotniček známých pod souhrnným názvem „chobotnice s modrými kroužky“. Když se cítí ohrožené, objeví se na žlutém podkladu psychedelicky modrá kresba. Tihle tvorové doslova prosí o pohlazení. Ale mají v sobě jed tetrodotoxin – ten samý, co má ryba ježík, tak proslulá mezi japonskými gurmány. Používají ho k ochromení kořisti, ale může způsobit smrt i u člověka. Naštěstí se poslední zaznamenané případy úmrtí na jed chobotnic s modrými kroužky odehrály v šedesátých letech minulého století.

Smrt číhá v moři i na souši. I na eukalyptech

Čtěte také

Z nějakých 140 druhů australských hadů je asi 100 druhů jedovatých, dvanáct z nich smrtelně. Naštěstí je většina jedovatých hadů mírumilovná. Dokonce ani taipan útočný neútočí bez provokace. Na uštknutí hadem zemře v Austrálii čtyři až šest lidí ročně, především v případech, kdy nemají rychlý přístup k séru.

Pavouci jsou taky pěkné potvory a každý se jich děsí. Naštěstí žijí v Austrálii jen dva druhy nebezpečné pro člověka: sklípkanec jedovatý, který má ve svém anglickém jménu ještě ke všemu slovo „Sydney“, a snovačka Hasseltova. Proti jedu obou pavouků bylo už dávno vyvinuté sérum a od roku 1979 na jejich kousnutí nikdo nezemřel.

Iva Pekárková

Jak vidno, Australané se životu nebezpečným potvorám úspěšně brání. Jen jediná smrtící bestie je tak krvežíznivá, že před ní obrana neexistuje. Totiž lidožravý koala. Ten se zdržuje v korunách eukalyptů poblíž turistických kempů, ve dne pokojně požírá listí a vypadá úplně stejně jako roztomilý, neškodný koala medvídkovitý. V noci se ovšem vrhá na táborníky, každému jediným hryznutím prokousne krční tepnu a tělo roztrhá na kusy.

Lidožravý koala naštěstí likviduje jen návštěvníky, kteří jsou v Austrálii poprvé a téhle ptákovině věří.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio