Iva Pekárková: K čemu jsou dobré peníze

14. březen 2023

Nedávno jsem byla na přednášce značně samožerného zvelebovatele jednoho velkého českého města, které radši nebudu jmenovat. Holedbal se mimo jiné, že se od příštího roku bude za použití všech veřejných záchodů platit kartou, takže do nich nebudou mít přístup bezdomovci.

Nevím, jestli mu mám pogratulovat. Jistě, někteří jedinci bez domova dovedou pořádně zasmradit a znečistit leckteré místo. Mnozí se s radostí na záchod nastěhují, takže ho nebudou moct používat jiní. Obému se ale dá zabránit.

Čtěte také

Například výstavbou záchodů, které vám dají na vykonání potřeby nanejvýš dvacet minut, pak se dveře otevřou, vám nezbude, než je opustit, načež se dveře zase zavřou a celá kabinka se sama umyje.

Takové záchody dnes najdete leckde. Tak proč by si je nemohli opatřit v nejmenovaném velkém českém městě?

Když se na celou věc podíváte z hlediska člověka, který bankovní kartičku z nějakého důvodu nemá, připadá vám zvelebovatelův plán ještě brutálnější. 

Čtěte také

To si už bez kusu toho plastu nemůžete ani ulevit? A když to na vás přijde, jak to budete řešit? Budete prosit okartičkované kolemjdoucí, aby vám záchod otevřeli?

Nebo se vytratíte někam k plotu a tam vykonáte potřebu? A během jejího vykonávání si vás nějaký dobrák natočí, jak močíte na zeď, prskne to na sociální sítě a použije to jako důkaz toho, jaká čuňata jsou lidi bez kartiček.

Když nemáte kartu, nemáte právo žít

Čtěte také

Běžnému občanovi se něco podobného může přihodit, když kartu náhodou nemá u sebe. Po tom hrůzném zážitku může jít domů a tam se vzpamatovat. Pro lidi bez domova jsou ale veřejné záchodky jedno z mála míst, kde se můžou aspoň trochu umýt a osvěžit. Získat zpátky aspoň část své lidské důstojnosti.

Napadlo vůbec někoho, že pokud bude všechno na kartičky (a služeb, za které můžete platit pouze kartou, je čím dál víc), stane se existence lidí žijících mimo běžnou společnost naprosto nesnesitelnou? Nic si nevyžebrají, a pokud jim nějaký obstarožní dobrák, který zaspal dobu, přece jen věnuje hotové peníze, nic si za ně nekoupí.

Iva Pekárková

Nemožnost platit v hotovosti nás všechny srovná do latě účinněji než policajtské obušky za totáče. Každý, kdo bude vybočovat z řady, automaticky ztratí právo na život. Je tohle skutečně společnost, jakou jsme chtěli?

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio