Iva Pekárková: Jak zobrazit lotra

6. srpen 2019

Vídám ten obrázek ve vlacích už rok. Hned po názorném zobrazení, kde jsou v soupravě záchody, přeblikne obrazovka ve vagónu a objeví se lotr.

Je vyvedený dramaticky černobíle na modrém pozadí. Vrhá nepravděpodobný stín do prostoru (to umějí jen ti největší mizerové a lidé, kterým pálíte zespoda bleskem do ksichtu), v očích má čerň a vypadá to, že se chystá vplížit do dveří s nápisem NEVSTUPOVAT.

Čtěte také

Poblíž lotra si můžete přečíst číslo dopravní policie a žádost, ať nahlásíte všechno, co se vám nezdá, oni to vyřeší. Než si ho stačíte pořádně prohlédnout, rozplyne se lotr do informace, že vlaky jsou vybaveny kamerami pro naši bezpečnost.

Ale ten obraz mi vždycky utkví na sítnici. Zloduch - přímo prototyp zloducha, na kterého si máme dát pozor, je totiž Žid jak vystřižený z předválečného antisemitského plátku. Dlouhý nos, hranatá brada, havraní vlasy  snad už trochu ustupující?  a jednoznačně nenordická lebka. Chybí mu jen pejzy, jarmulka a ten klasický naditý měšec plný doláčů.

Politicky korektní zloduch neexistuje

Občas se sama sebe ptám, jak je možné, že tenhle obrázek ještě nevyměnili. Určitě nejsem jediná, komu pije krev. Jak to, že si na něj nestěžovali ani místní židovské organizace, ani turisté z Izraele? Nejspíš nestěžovali.

Iva Pekárková

Byla by z toho určitě aféra v médiích a lotra by museli nahradit lepším lotrem, který neurazí jemnocit žádného náboženství, národa či rasy. Jenomže  stačí si představit sama sebe v kůži autora portrétu politicky korektního zloducha a najednou to vidíte docela jinak.

Správný, politicky korektní lotr nesmí být ani černý, ani bílý, ani jednoznačný míšenec, nesmí mít čínské či indiánské rysy a neměl by se, pokud možno, podobat žádnému konkrétnímu proslulému zločinci, protože ten by vás mohl žalovat o spoustu prachů. Navíc musí vypadat fakt zločinecky, podezřele a poťouchle.

Výtvarníkovi z toho vyšel antisemitův Žid jako vyšitý. Něco mezi ďáblem a mizerou, co si dává ve vlaku nohy na sedačky. Nepodezírám grafika z antisemitismu, nejspíš si vůbec neuvědomil, co se mu zrodilo na monitoru. Zobrazit lotra politicky korektně podle všeho prostě nejde. A zas jednou, v historii už pomocté, to odnesli Židé.

Spustit audio

Související