Iva Pekárková: Čínský strom nebes

18. červenec 2023

Vždycky jsem milovala vůni pajasanů. Stačí rozemnout v prstech lísteček a obklopí vás vzrušující zelený odér smíšený s čímsi zemitým. Pajasan žláznatý (Ailanthus altissima) je exotický strom zavlečený z Asie do Evropy už v roce 1740, do Ameriky v roce 1784, často pěstovaný jako okrasná dřevina. Říkává se mu čínský strom nebes.

Newyorské pajasany proslavila Betty Smith svou knihou V Brooklynu roste strom. Dnes mu příchozí z Karibiku nebo Jižní Ameriky přezdívají newyorská palma. Dovede se uchytit kdekoli a je fascinující pozorovat, jak vyrůstá z maličkých puklin, prodírá se mezi šprušlemi požárních únikových žebříků a pomalu, vytrvale páře tu placku betonu, ve kterou se New York proměnil před bůhvíkolika desítkami let.

Čtěte také

Za mého dětství jeden kořenil v tajemné díře před suterénním bytem jedné spolužačky. Někdo ho vždycky uřízl, když trochu povyrostl, a on pokaždé zas vyrašil.

Čínské lidové léčitelství nás učí, že odvar z kůry pajasanu či jeho rozdrcené sušené kořeny léčí akné, bolesti hlavy, kožená játra, srdce, plíce, rakovinu, slepotu a oteklé nohy. Zkrátka přesně totéž, co mnohé jiné byliny a dřeviny. Jeho prospěšnost pro tělo nikdy nebyla prokázána.

Někde ničí přírodu, jinde přinášejí radost

Čtěte také

Pajasany jsou potvory. Jejich neuvěřitelná životaschopnost některé inspiruje, jiné naplňuje zoufalstvím. Pajasany se, mimo jiné, množí kořenovými výhonky, a tak jeden jedinec může vytvořit celou houštinu stromů, které užírají jiným rostlinám světlo a navíc vypouštějí do půdy slabý jed.

Když se jich chcete zbavit, je potřeba každý kmínek uříznout či useknout, pahýly natřít herbicidem a doufat, že se nezmátoří. V místě, kde se namnožily pajasany, druhová diverzita úpí a zaniká. Přírodní památka Baba na okraji Prahy už ničivou sílu pajasanů pocítila. Takových míst nebude málo. Pajasan je ve většině světa plevel, zavlečený invazní druh, ničící přírodu.

Iva Pekárková

A přece: tam, kde neroste dohromady nic, na newyorských betonových dvorcích nebo na prázdných parcelách po bouračkách, kterých bývalo v Praze jako nastláno, je čínský strom nebes prostě nádherný. Poskytuje stín, provoňuje vzduch tou svou zelenou, zemitou vůní. A některé z nás, tak jako hrdinku románu V Brooklynu roste strom, naplňuje životní silou a odhodláním.

Prostě: všechno je relativní.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio