Iva Pekárková: Byly nebyly pyly

20. červen 2023

Když v brzkém jaru rozkvetou kočičky, lidé nealergičtí k nim čichají a dělají „Á! Už zas je tady jaro, hurá!“ Má kámoška Zuzka pozavírá okna a dělá: „Hepčí! Už zas je tady jaro, ach jo.“ Mluví stejně nakřáplým hlasem jako dneska já.

Lidí s alergiemi je spousta, v České republice asi jedna třetina. Alergii můžeme mít prakticky na cokoli: na buráky, na vodu, na parfémy, dokonce i na vlastní manželku (což nemyslím jako vtip: skutečně existují případy, kdy tělo jednoho z partnerů produkuje látky, které u druhého vyvolávají alergické reakce). Nejčastěji lidé trpívají alergiemi na roztoče a na pyly.

Čtěte také

Alergickou reakci bychom – značně zjednodušeně, protože imunita je šíleně složitá záležitost – mohli přirovnat ke zbytečné válce, kterou vede imunitní systém proti domnělému nepříteli. A protože je bitevním polem naše tělo, často nám tím ublíží.

Někdy jsou alergické reakce životu nebezpečné, jindy pouze silně nepříjemné. A právě tak nepříjemné dovedou být reakce alergiků na kohokoli, v kom vidí nepřítele. Nedávno mi jeden pylový alergik vyčinil do fašistů a tyranů jen proto, že se nedomnívám, že je městské trávníky neustálým sekáním potřeba proměňovat v prašné holoseče. Nikdy by mě nenapadlo, že se alergenem – čímsi, co vyvolává bouřlivé reakce jen proto, že je to mylně pokládáno za nepřítele – můžu stát i já. Alergie je vážně mrcha.

V čem koronavirus pomohl

Čtěte také

Mám ale dobrou zprávu pro všechny trpitele pylovou alergií. Kámoška Zuzka, která už od mládí chodila od března do října s červeným nosem a oteklýma očima, v prvním covidovém roce s překvapením zjistila, že pylovou alergií trpí méně než kdy předtím. Nebylo to úbytkem kočiček, trav a dalších pylotvorných potvor.

Bylo to nejspíš tím, že po venku chodila s rouškou na obličeji. Od té doby si už třetím rokem zakrývá nos a pusu rouškou pokaždé, když je ve vzduchu hodně pylu. Před koronáčem vás rouška ochránila jen částečně, proti pylu je skvělá. Na velikosti totiž záleží. Kdybychom zvětšili koronavirus na velikost fotbalového míče, byl by z typického pylového zrna trav fotbalový stadion (bez tribuny). A ten se dírkami v roušce hned tak neprotáhne.

Iva Pekárková

Jasně, už dlouho se vědělo, že rouška dokáže alergiky ochránit před pylem. Málokomu se ji ale chtělo nosit. Až na jaře roku 2020 pylovým alergikům nezbylo než si to vyzkoušet v praxi.

Mnozí lidé teď taky berou vážněji třeba obyčejnou rýmu nebo chřipku a dávají si víc pozor, aby tyhle choroby neroznášeli. Možná byl koronáč přece jen k něčemu dobrý.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio