Iva Pekárková: Batoh proti zlodějům

28. červenec 2020

Stalo se to v londýnském autobusu kolem druhé hodiny odpoledne. Když se můj přítel chystal vystoupit, nalepili se na něj zezadu dva chlapíci tak kolem pětadvaceti, podle mluvy Maďaři.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

A než se nadál, šikovně mu rozřízli batůžek na zádech. Všiml si toho téměř okamžitě, takže se jim nepovedlo ukrást čtyři krajíce celozrnného chleba a banán, které si nesl do práce na svačinu, ani oranžovou odrazovou vestu. Kluci cosi zabručeli a dali se na útěk. Ken je nehonil, ještě by mu dali přes ústa. Byli koneckonců dva a měli kudlu.

Čtěte také

Mrzelo ho, že přišel o batůžek – dostal ho ode mě pouhé dva dny předtím –, ale odmítl incident nahlásit. Prý to nic nebylo, tak co s tím otravovat přepracované policajty. Marně jsem mu říkala, že díky takovým, jako je on, černoši ve statistikách kriminality nedopadají dobře.

Kdyby to, co provedli dva Maďaři mému příteli, provedli dva černoši Maďarovi, už by zděšeně volal tísňovou linku a křičel, že se ho právě pokusil zavraždit černošský gang ozbrojený obrovskými noži.

Pár hodin na to mi sociální média začala nabízet inzeráty na batoh proti zlodějům. Netuším, co je k tomu vedlo. Rozhodně jsem o téhle příhodě nikomu nenapsala mail, ani jsem o ní nemluvila po telefonu.

Trpělivost

Čtěte také

Neuronové sítě nějak vycítily, že by se nám takový batoh mohl hodit. Vypadal úžasně. Zipy byly tak fikaně poschovávané, že se nedaly nenápadně rozepnout. A ať do batohu zloduchové řezali nožem sebevíc, nezničili jedinou nitku.

Koupila jsem hned dva. Vzápětí mi mailem přišlo potvrzení o koupi a upozornění, že – bohužel – zázračný batoh je zrovna vyprodán. Budu se muset obrnit trpělivostí, velkou trpělivostí. A když se mi zazdá, že už čekám příliš dlouho, budu se muset znovu obrnit trpělivostí. 

Ta zpráva se mi vůbec nelíbila. Ale obrnila jsem se, co jiného mi zbývalo? 

Iva Pekárková

Ani teď, po dvou letech, batohy nedorazily. Firmu, od které jsem je zakoupila, mezitím zrušili a nevypadá to, že někdy dorazí. To, co se nepovedlo dvěma zlodějům vyzbrojeným ostrou kudlou, se povedlo internetovému obchůdku.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio