Islámský stát dobyl Ramádí

19. květen 2015

Takzvaný Islámský stát dobyl po třídenní bleskové válce irácké město Ramádí a zasadil tamější armádě nejhorší porážku od zahájení její ofenzivy proti džihádistům, píše agentura AFP. Moc nechybělo a Islámský stát dobyl i Palmýru v sousední Sýrii, historickou památku nevyčíslitelné hodnoty.

Mluvčí guvernéra irácké provincie Anbár Muhammad Chajmúr uvedl, že v bojích bylo zabito na 500 lidí a zhruba 8000 obyvatel Ramádí z města před džihádisty uprchlo. Už v dubnu jich ale odešlo asi 114 000.

Agentura AFP naznačuje, že irácká porážka může mít i politické pozadí. Premiér Hajdar Abádí pod tlakem Spojených států nechtěl do bojů nasadit bojovníky podporované Íránem.

Podle vůdců milicí však poslední dny ukázaly, že se bez nich irácká vláda neobejde. Milice a dobrovolníky sdružuje zastřešující organizace s názvem Lidové mobilizační jednotky.

Čtěte také

Podle nich způsobila pád Ramádí neochota sunnitských představitelů provincie Anbár zapojit šíitské milice do bojů. Jednotky oznámily, že jsou připraveny město obklíčit a nové vládce vyhnat, a premiér Abádí v pondělí jejich pomoc přijal.

Džihádisté město dobyli pomocí sebevražedných útoků v automobilech, které ve čtvrtek a pátek vybuchovaly ve vládních čtvrtích. Podle mluvčího Chajmúra boje v některých částech města stále pokračují.

Z Ramádí utíkají obyvatelé před Islámským státem

Irácká armáda se však ze všech hlavních základen stáhla. Napětí mezi Teheránem a Washingtonem, které jsou hlavními partnery Bagdádu, hrálo svou roli i v dubnové bitvě o Tikrít.

Pád Ramádí teď ohrožuje i město Kerbelá, sídlo nejuctívanějších svatyní šíitského islámu. Alespoň Palmýra odolala – džihádisté ji sice v sobotu nakrátko obsadili, ale armáda je vytlačila.

Podle exilové Syrské observatoře pro lidská práva byli ozbrojenci Islámského státu pouhý kilometr od archeologických památek tohoto významného střediska starověkého světa, píše AFP.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio