Irácký premiér Abádí nezískal americkou vojenskou pomoc

Takzvaný Islámský stát už v Iráku ztratil zhruba třetinu dříve obsazeného území. Prohlásil to americký armádní plukovník Steven Warren, jehož cituje server německé stanice Deutsche Welle.

Podle něj jde o plochu zhruba 16.000 čtverečních kilometrů. Ozbrojenci mimo jiné přišli o kontrolu nad přehradou v Mosulu nebo oblastí Sindžárských hor.

Podle Warrena také irácké síly „významně rozšířily“ koridor severně od Tikrítu.

Přesto Islámský stát nadále ovládá rozsáhlé území v Sýrii, a dokonce je v posledních týdnech rozšířil, upozorňuje Deutsche Welle.

Warrenovo oznámení přišlo těsně před úterní schůzkou iráckého premiéra Hajdara Abádího s americkým prezidentem Barackem Obamou ve Washingtonu.

Obama mu nabídl 200 milionů dolarů ve formě humanitární pomoci, píše americký deník Washington Times.

Čtěte také

Vyjádřil také určité znepokojení z nezávislosti šíitských milicí, které se podílejí na osvobozování okupovaného území. Abádí ho však ujistil, že se snaží začlenit všechny bojovníky do státní armády.

Částka nabídnutá Obamou je zjevně menší, než Irák očekával. Abádí chtěl zejména vojenské vybavení, ale Obama nenaznačil, zda to má Bílý dům v úmyslu.

Pentagon chce po Kongresu, aby uvolnil 1,6 miliardy dolarů na výcvik a výzbroj iráckých a kurdských jednotek. Už nyní v Iráku působí 3100 amerických vojenských poradců.

Podle listu Američané od loňského léta provedli na Islámský stát v Iráku a Sýrii přes 3000 náletů. Podle nejmenovaného amerického velitele v Iráku však bude zajištění bezpečnosti země trvat řadu let a bude to „nepochybně největší boj současné doby“, uzavírá Washington Times.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.