Igelitky zdarma definitivně končí

7. únor 2016

S koncem letošního roku přijde konec igelitových tašek k nákupu zdarma. Počítá s tím novela zákona o obalech Ministerstva životního prostředí.

Každý Čech podle statistik spotřebuje průměrně kolem 300 tašek a sáčků za rok. Česko má podle směrnice snížit do roku 2019 spotřebu tašek na 90 ročně na člověka a do roku 2025 na 40 kusů.

Většina velkých obchodních řetězců přestala dávat igelitky zdarma k nákupu už dříve. Česko chce ale zavést přísnější pravidla než samotná evropská norma a zakázat i silnější igelitové tašky zdarma. Ty používají například obchodníci s oděvy či obuví. Od nového roku tak musíme počítat s tím, že na krabici s novými botami tašku zdarma nedostaneme. Budeme si ji muset koupit anebo donést vlastní.

Novela se týká i mikrotenových sáčků, které využíváme při nákupu pečiva nebo zeleniny. Podle ředitele odboru odpadů z Ministerstva životního prostředí Jaromíra Manharta byla těmto tenkým sáčkům zatím udělena výjimka. „Do budoucna není vyloučeno, že i mikrotenové sáčky budou zpoplatněny, zatím s tím ale nepočítáme,“ říká Manhart.

autor: rkr
Spustit audio