Hrdinský horolezec Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vystoupil na nejvyšší horu země, jásala všechna média tohoto komunistického státu.

Zveřejnila také fotografie větrem bičovaného, ale rozesmátého 32letého Kima, jak stojí na vrcholku hory Pektusan vysoké 2744 metrů a za ním vychází slunce, popisuje server stanice Sky News.

Další fotka ukazuje velkého vůdce mezi vojáky, kteří sedí na sněhu a divoce se smějí.

Oficiální severokorejský deník Rodong také citoval Kim Čong-una, jenž na vrcholku hory prohlásil, že „výstup na Pektusan skýtá cennou duševní potravu, jež je mocnější než jakákoli jaderná zbraň“.

Kim prý na horu vystoupil v sobotu ráno a s ním stovky bojových pilotů, armádních velitelů a představitelů komunistické strany.

Čtěte také

Epizoda je další částí „seriálu státních médií o význačných skutcích dynastie Kimů“, která zemi vládne železnou rukou už šedesát let pomocí všudypřítomného kultu osobnosti.

Minulý týden například sdělovací prostředky tvrdily, že Kim Čong-un uměl už ve třech letech řídit automobil. Jeho otec Kim Čong-il se zase trefil do 11 jamek, když hrál poprvé v životě golf.

A na svět měl oficiálně přijít právě na vrcholu posvátné hory Pektusan, přestože řada historiků tvrdí, že jeho skutečným rodištěm bylo Rusko, uzavírá Sky News.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio