Hotely budou v létě plné, problém bude jen ve městech, očekává šéf největší hotelové sítě Lazarov

4. červenec 2021

Až tři čtvrtiny Čechů se letos chystají podle agentury CzechTourism strávit dovolenou v tuzemsku. „O prázdninách jsme i před covidem měli plné hotely, domácí poptávka byla. Praha byla dřív spíš pro zahraniční klientelu a Mariánské Lázně taky. Ale dnes lidé více objevují zdejší krásu a v Mariánkách si hlavně rodiny s dětmi užívají přírodu,“ shrnuje generální ředitel největší české hotelové sítě Orea Hotels & Resorts Gorjan Lazarov.

Očekává, že letos v létě obsazenost jeho hotelů zpravidla neklesne pod 80 procent, spíše dosáhnou 90 procent. „Jediný problémový bod budou městské hotely v Praze a v Brně. Do Prahy se, myslím, vrátí německá klientela nebo lidé z okolních států, kteří budou chtít zažít město jinak, tedy bez davů a turistů,“ věří Lazarov.

Čtěte také

Hoteliérství v uplynulých měsících silně zasáhly lockdowny. „Ta druhá uzávěra byla velmi dlouhá. Lidé se pomalu vrací do hotelů v tradičních destinacích, tedy do Krkonoš, na Šumavu a podobně. U městských hotelů je to s otazníkem, ale pokud nebude další vlna, tak se restartuje i byznys,“ očekává obnovení pracovních cest a konferencí.

„Pro obor je teď hodně těžké mít dost lidí. My máme po krizi řadu otevřených pozic a to u nás naštěstí není situace tak špatná jako jinde. Sektor i předtím nebyl pro každého, zaměstnanci musí mít rádi lidi. Ale když se celý obor zavřel a spousta zaměstnavatelů se zachovala tak, že propouštěla, tak si najednou lidé našli jinou práci a dnes je problém je dostat zpátky,“ připouští Lazarov s tím, že se snad důvěra v obor obnoví, pokud nedojde k dalšímu lockdownu na podzim.

Ředitel hotelové sítě si dovede představit, že by strávil dovolenou ve stanu, problém by ale měl s jinou než vlastní ubytovací službou. „V jiném hotelu nedokážu vypnout. A v Airbnb by mi chyběl servis,“ uzavírá s tím, že konkurenci, platí-li pravidla hry pro všechny stejná, na trhu vítá.

Poslechněte si celý rozhovor, ptá se Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , kac
Spustit audio

Související