Host Studia Leonardo: doc. Jan Kysela, vedoucí katedry politologie a sociologie Právnické fakulty UK

4. srpen 2014

Jaká je česká ústava?

Jaká je úroveň české ústavy? Proč se politici tak často pohybují na hraně ústavnosti? Může za to samotný text, systém, nebo sami aktéři? Jak se na ústavě projevují její změny a novelizace?

Pondělní Studio Leonardo rozebere přednosti a slabiny Ústavy České republiky. Hostem Michaela Rozsypala bude ústavní právník a vedoucí Katedry politologie a sociologie na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Jan Kysela.

Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D., je expert na české ústavní právo. Jeho aktuální oblast odborného zájmu jsou ústavní teorie. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a dnes působí na téže fakultě jako vedoucí Katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Je také tajemníkem Stálé komise Senátu Parlamentu ČR pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury, dále členem pracovní komise Legislativní rady vlády pro veřejné právo I - správní právo č. 1 a členem rozkladové komise ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Jste spokojeni s aktuálním textem naší ústavy? Měla by se změnit? Chtěli byste krátký a stručný dokument, který by se děti mohly učit ve škole zpaměti? Proč je vlastně ústava důležitá?


Spustit audio