Fridays for Future? Politici by neměli poslouchat 17leté děti, ale něco pro klima konečně dělat, myslí si spoluorganizátor studentského protestu

5. květen 2019

Rozhýbe studentská stávka pro klima, známá spíš pod názvem Fridays for Future, i naše politiky? Podle spoluorganizátora protestu Petra Doubravského se sice studenti s politiky průběžně scházejí, ale měli by víc konat než mluvit.

„Kdybych věděl, jak mínění politiků změnit, tak bych nestávkoval,“ přiznává 17letý student Petr Doubravský.

Nemá prý ani jinou možnost a cítí to takto: „Když oni odmítají dělat to, co by měli a co se od nich očekává, tak já nebudu dělat, co se očekává ode mne. Pokud nebudou změny klimatu a další společenské problémy řešit, já nebudu občas v pátek chodit do školy.“  

Uhlí je pořád jedničkou

Mezi hlavní problémy Česka patří podle organizátorů studentského protestu prolomení limitů těžby, emisní výjimky pro uhelné elektrárny nebo neudržitelné nakládání se zemědělskou půdou. Stát prý víc investuje do fosilního průmyslu místo toho, aby preferoval „čisté“ energie.

„Česko podceňuje obnovitelné zdroje energie a naopak stále podporuje uhlí. Ministr životního prostředí Richard Brabec sice říká, že je potřeba emise skleníkových plynů snižovat, ale kroky vlády jsou nedostatečné.“ Vláda třeba prolomila limity na Bílině už v roce 2015, ČEZ ale pro letošní rok oznámil zvýšení produkce uhlí o 8 %. „To všechno jsou věci, které ukazují na to, že ČR nejenže nedělá dost, ale vlastně nedělá nic,“ myslí si Doubravský. 

Politici prý iniciativu Fridays for Future zaznamenali. „Průběžně se scházíme a diskutujeme nad tím, co nás trápí. Ale zpráva, kterou jim dáváme, je jasná. Jak ji uchopí, je na nich. Asi by neměli poslouchat 17leté děti, ale o snižování emisí se bavit s odborníky, vědci a dalšími kompetentními lidmi.“ 

Doubravský odkazuje na Němce, kde podrobná odborná diskuse o konci uhlí probíhala dlouho a se všemi. Od odborníků v oboru až po průmyslníky, neziskové organizace nebo i odbory. Nic podobného se ale u nás neděje.

Nechci změnu klimatu zažít na vlastní kůži

Akce Fridays for Future, které se 15. března účastnily stovky tisíc středoškoláků z víc než 90 zemí světa, vznikla na základě protestu tehdy 15leté švédské studentky Grety Thunberg. Na protest proti nečinnosti švédských politiků protestovala před parlamentem. Nejdřív sama, později se k ní přidali lidé celého světa.

Taky mezinárodní panel při OSN vydal zprávu, podle které má svět posledních 12 let na radikální snížení vypouštěných emisí uhlíku. Pak hrozí ekologický kolaps planety Země. „Raději budu za klima stávkovat, než bych to musel sám zažít.“

Co se může stát? „Pokračující výkyvy počasí, u nás sucho, jinde tornáda. Taky bude dál pokračovat migrace lidí, protože je čím dál větší část planety neobyvatelná. Obávám se, že jednoho dne už nebudeme mít kam migrovat, protože Země bude neobyvatelná celá,“ odpovídá student Petr Doubravský.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory. Ptala se Jana Klusáková.

autoři: Jana Klusáková , lup
Spustit audio

Související