HLASUJTE: Souhlasíte se stíháním Jakeše, Štrougala a Vajnara, nebo ne?

28. listopad 2019
Radiofórum

Začalo stíhání bývalého generálního tajemníka Ústředního výboru (ÚV) KSČ Miloše Jakeše, bývalého předsedy vlády a předsednictva ÚV KSČ Lubomíra Štrougala a exministra vnitra a poslance KSČ Vratislava Vajnara.

Čtěte také

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu je viní ze zneužití pravomoci v souvislosti s používáním střelných zbraní na československých hranicích.

Kriminalisté tvrdí, že kvůli nečinnosti tří funkcionářů bylo v letech 1976 až 1989 zastřeleno nebo roztrháno psy 9 lidí, kteří se snažili překročit československé hranice, a dalších nejméně 7 vážně zraněno. 

Stíhání všech tří je na svobodě a opírá se o nově nalezené archiválie. V případě prokázání viny jim hrozí od dvou do deseti let vězení.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Jaký je váš názor na stíhání těchto mužů? Bylo by jejich případné potrestání zadostiučiněním pro oběti, nebo ne? A jaké zločiny komunistického režimu podle vás dodnes nejsou objasněné?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související