Jakeš, Gottwald, Zápotocký... Města odebírají čestná občanství bývalým komunistickým pohlavárům

14. listopad 2019 09:21

Město Pečky odebralo čestné občanství někdejšímu generálnímu tajemníkovi Ústředního výboru KSČ Miloši Jakešovi. Před týdnem se tak stalo Klementu Gottwaldovi a Antonínu Zápotockému v Kutné Hoře. Důvodem je jeho minulost, řekla starostka Peček Alena Švejnohová (Naše Pečky).

"Nikdy není pozdě vyrovnávat se se zločinnou organizací, která potlačovala lidská práva a demokratický systém. S návrhem jsem přišla já," řekla Švejnohová. Podle ní se ukázalo, že první polistopadový starosta o skutečnosti, že má Jakeš čestné občanství, nevěděl. Bývalý politik ho podle starostky získal v roce 1972.

"Když jsem to zjistila, tak jsem chtěla navrhnout jeho odebrání, protože si myslím, že to tak je správně," řekla Švejnohová. S návrhem nesouhlasili zastupitelé KSČM. "Měli jsme tady takovou lehkou výměnu názorů o zákoně o protiprávnosti komunistického režimu," řekla Švejnohová.

Pro odejmutí čestného občanství hlasovalo ve středu 13 zastupitelů z celkového počtu 21. Dva zastupitelé se zdrželi, proti byli tři. Tři zastupitelé na zasedání chyběli.

Podle starostky město Jakeše vyzvalo, aby se k věci vyjádřil. "Máme dokonce doručenku, že mu to bylo doručeno, mohl se vyjádřit písemně, my jsme ho i pozvali, pokud by se chtěl vyjádřit osobně, ani jedno neučinil, ale víme, že to dostal," řekla Švejnohová.

Miloš Jakeš (97) je jedním ze symbolů konce komunistické diktatury v někdejším Československu, ale také jedním z kolaborantských politiků událostí kolem okupace ČSSR vojsky zemí Varšavské smlouvy v roce 1968.

Kutná Hora odebrala na začátku listopadu čestná občanství bývalým komunistickým prezidentům Klementu Gottwaldovi a Antonínu Zápotockému. Rozhodli o tom městští zastupitelé, proti byli zástupci KSČM. 

zdroj: ČTK
Spustit audio