HLASUJTE: Překvapila vás demise ruské vlády, nebo ne?

16. leden 2020
Radiofórum

Demisi oznámil ve středu premiér Dmitrij Medveděv s tím, že o novém kabinetu rozhodne prezident. Ke kroku došlo jen pár hodin poté, co Vladimir Putin přednesl tradiční projev o stavu země, ve kterém také navrhl klíčové změny ústavy.

Právě o nich by měli nakonec rozhodnout občané v referendu. Putin také řekl, že Rusko by mělo zůstat prezidentskou republikou, navrhl ale posílit roli poslanců při utváření vlády. Prezidentův návrh podle Medveděva představuje významný zásah do fungování země a rovnováhy moci a vláda musí poskytnout prezidentu možnost přijmout všechna nezbytná rozhodnutí.

Čtěte také

Jak informuje agentura TASS s odvoláním na tiskovou službu Kremlu, Putin na funkci premiéra navrhuje ředitele Federálního daňového úřadu Michaila Mišustina, který s tím už souhlasil.

Dolní komora parlamentu Státní duma se bude Mišustinově kandidatuře věnovat na svém dnešním zasedání. Medveděv už podle agentury Reuters přijal prezidentovu nabídku stát se místopředsedou bezpečnostní rady státu, které Putin sám předsedá, a měl by se věnovat bezpečnosti a obranyschopnosti země.

Dnešní Radiofórum se ptá:

Co si myslíte o aktuální politické situaci v Rusku? Začalo předávání moci, jak se shodují i ruští politologové oslovení deníkem Vedomosti? Bylo, nebo nebylo správné, že vláda podala demisi v reakci na klíčové změny v ústavě? Jak silný je podle vás vztah prezidenta Vladimira Putina a Dmitrije Medveděva? A jaký je váš názor na to, že by mělo Rusko zůstat prezidentskou republikou? 

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související