Libor Dvořák: Vladimir Putin navrhl změny ústavy. Vláda Dmitrije Medveděva odstoupila

15. leden 2020

Prezident Vladimir Putin navrhl přijmout změny v ruské ústavě, které by nakonec schvalovali občané v referendu.

V poselství o stavu země také řekl, že Rusko by mělo zůstat prezidentskou republikou, navrhl však posílit roli poslanců při utváření vlády. Putinova slova si experti vyložili jako signál, že začaly přípravy na předání moci po vypršení prezidentova mandátu v roce 2024, jakkoli příští uspořádání zůstává nejasné.

Čtěte také

Jako první reagoval na pravidelné prezidentovo poselství ruský premiér Dmitrij Medveděv, který s celou ruskou vládou podal demisi – údajně v bezprostřední reakci na Putinovy návrhy na ústavní změny, podle kterých by se napříště na formování kabinetu měli významněji podílet poslanci.

Jak se zdá, vše bylo předem domluveno – Putinem navrhovaných ústavních změn je sedm, ale zatím není jasné, zda a kdy vstoupí v platnost, tím spíš, že podle prezidentových představ by se k nim v referendu měl vyslovit celý národ.

Nabízejí se ovšem i další možná vysvětlení. Exministr financí a opatrný Putinův oponent Alexej Kudrin hned poté, co Putin domluvil, prohlásil, že to bylo zatím nejdražší prezidentské poselství v moderních ruských dějinách – ne ovšem jeho srdci, ale pro ruský státní rozpočet.

Scénář z roku 2008

A vskutku: Putin lidu slíbil, že dlouhodobý program „mateřský kapitál“ bude rozšířen i na první děti v rodině a bude platit nejméně do roku 2026, že školáci od první do čtvrté třídy se budou v základní škole stravovat bezplatně, že chudé rodiny budou na děti od tří do sedmi let dostávat podporu, že v současné demografické situaci je nezbytné zvýšit příjmy prostých Rusů atd.

Čtěte také

Vladimir Vladimirovič jenom neřekl, kde na to hodlá vzít, a finančník Alexej Kudrin si jistě na místě spočítal, že zdroje nevidí, a ke svým výrokům ještě dodal, že něco takového neslibovala a samozřejmě nedělala ani sovětská moc.

V Putinově poselství se v podstatě skoro nevyskytla zahraniční témata, snad až na prohlášení, že Rusko musí společně s dalšími několika málo mocnostmi světa garantovat lidstvu spolehlivé záruky míru. K tomu vzápětí dodal, že Rusko dnes konečně nemusí nikoho dohánět v záležitostech zbrojení a že má k dispozici takové zbraně, jejichž vývoj na jiné státy světa teprve čeká.

Každopádně se zdá, že hlavním sdělením Putinova poselství Federálnímu shromáždění byla demise Medveděvovy vlády. Putin okamžitě reagoval rozhodnutím, že dosavadní premiér se stane místopředsedou Bezpečnostní rady státu – to opravdu jednoznačně působí dojmem, že vše bylo dohodnuto dávno předem.

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

A dostavuje se ještě jeden důležitý dojem: tento vývoj naznačuje, že pro prezidentské volby v roce 2024 by se docela klidně mohl zopakovat scénář z roku 2008 a Putina by v prezidentském úřadu nahradil právě až patologicky loajální Medveděv. Vladimir Vladimirovič by tak měl ruce volné k jakémukoli dalšímu mocenskému tahu. Tato interpretace se ostatně nabízí už proto, že námluvy Ruska s Běloruskem a vytvoření společného soustátí, které by pro Putina v roce 2024 taky bylo řešením, jaksi nevycházejí. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio