Vyženu ďábla z Putina, sliboval sibiřský šaman. Jeho pochod na Kreml ukončily úřady

V ruském Jakutsku žije dlouhovlasý šaman, který tvrdí, že Vladimir Putin je „nepřítel celého lidstva“, „démon“ a „antikrist“. Když ruskému prezidentovi vloni rekordně klesla popularita, vydal se Alexander Gabyšev ze svého sibiřského domova na skoro osm tisíc kilometrů dlouhý pěší pochod do Kremlu, kde chtěl, jak říká, „vyhnat z Putina ďábla a vrátit do Ruska demokracii“.

Čtěte také

Píše o tom britský list The Times.

Pochod nakonec přerušily úřady, ale jeho donkichotské tažení se stalo symbolem celonárodní nespokojenosti, kterou vyvolává rozšířená chudoba a obviňování kremelské elity z korupce.

Prvních pár set kilometrů pochodoval 51letý Gabyšev sám.

Jak ale se svou jurtou a kamny na vozíku procházel městy, získával desítky příznivců. Šamana a jeho stoupence vítali obyčejní Rusové od servírek až po řidiče náklaďáků. Někteří jim dávali i peníze.

V době, kdy Gabyšev směřoval do Kremlu, vypukly v Rusku protesty kvůli nejrůznějším záležitostem jako volební podvody nebo toxický odpad. Loni v červnu měl už za sebou skoro dva a půl tisíce kilometrů a propagaci na serveru YouTube, kde pravidelně informoval o svém postupu. Opoziční server Meduza ho nazval „ruským Forrestem Gumpem z jiného světa” a folkoví a rapoví muzikanti o něm skládali písně.

V červenci, pět měsíců po svém odchodu z Jakutska, promluvil Gabyšev na shromáždění ve východosibiřském městě Čita. A pár měsíců nato vyvolal jeho příchod na předměstí města Ulan-Ude u Bajkalského jezera několikadenní protivládní nepokoje.

„Můj pochod se náhodou časově kryl s politickou situací a já jsem cítil podporu lidu,“ svěřil se šaman Timesům ve své dřevěné chatce na mrazivém předměstí Jakutska. V době rozhovoru bylo venku minus 40 stupňů. Když se ho však autor článku zeptal, zda byl jeho popis Putina pouhou metaforou, zavrtěl hlavou: „Celý svět je v nebezpečí,“ prohlásil a dodal: „Putin skrývá rohy!“

Gabyšev byl původně svářečem. Svou pouť zahájil poté, co strávil po smrti své ženy tři roky jako poustevník v sibiřské divočině. Tam, jak říká, mu „duchové přírody řekli, aby Putina vyhnal“.

Zpátky na Sibiř!

Rusové chovají v mystické síly hlubokou víru. V šamanismus jich podle odhadů věří až jeden a půl milionu a mnozí žijí právě v Jakutsku a východosibiřském Burjatsku. Šamani podle nich dokážou komunikovat se světem duchů. V případě potíží hledá pomoc léčitele nebo čaroděje až polovina Rusů.

„Já jsem přitom Putina kdysi volil. Byl to pro mě dobrý prezident, dokud jsem o něm nezjistil pravdu,“ říká Gabyšev. Není sám, kdo změnil názor – podle průzkumu z loňského listopadu požaduje 59 % Rusů „výrazné“ hospodářské a sociální změny a pouhých 16 % věří, že Putin dokáže provést nezbytné reformy. Podle politologa Vitalije Škljarova je Gabyšev „ztělesněním hněvu těch nejchudších lidí“.

Čtěte také

A tak šamanův pochod vyvolal předvídatelný zásah. V říjnu ho v jednom jeho provizorním táboře zadržely bezpečnostní složky. Posadily ho do letadla a poslaly domů do Jakutska, kde se musel podrobit psychiatrickému vyšetření. Za to mu slíbily svobodu, ale s tím, že policie vyšetří, zda nepodněcoval k extremismu.

Státní lékaři pak konstatovali, že je „psychicky nevyrovnaný“, přestože tento názor zpochybnili nezávislí psychiatři. Prokremelský gubernátor Jakutska Ajsen Nikolajev zase naznačil, že Gabyšev možná pracuje z pověření Spojených států, aby Rusko destabilizoval.

Desátého prosince se šaman s dvěma svými stoupenci vydal na pochod do Moskvy znovu. Teplota se pohybovala okolo minus 44 stupňů. Úřady je zadržely téměř okamžitě a vrátily do Jakutska. Gabyšev byl sice z vazby propuštěn, ale se zákazem opustit Jakutskou republiku.

Šaman však odmítá přiznat porážku. „Náš boj pokračuje a změna přijde,“ slíbil na videonahrávce, kterou citují londýnské Timesy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.