Alexandr Mitrofanov: Putin vnímá 75. výročí konce války jako glejt pro nové válčení

10. leden 2020

Vedení ruské Čeljabinské oblasti uložilo školákům, aby napsali dopisy svým potomkům na počest 100. výročí vítězství Sovětského svazu ve Velké vlastenecké válce.

Údaj je správně, autor komentáře se nezmýlil. Školáci musí pro rok 2045 popsat hrdinské činy svých předků. Ty sotva kdy viděli, museli už většinou umřít.

Čtěte také

To není žádný bizár. V Čeljabinsku jen chtěli být putinštější než Putin. Ruský prezident koncem loňského roku vydal pokyn, že letos musí být hlavní událostí země oslavy 75. výročí vítězství. Už běží příslušné projekty včetně speciální webové stránky. Kopíruje staré sovětské noviny s hlášeními kolektivů pracujících o tom, co vykonaly k nadcházejícímu sjezdu KSSS.

Putin věnoval závěr loňska také slovním útokům na Polsko, které vnímá jako jednoho z hlavních viníků druhé světové války. Zároveň za použití argumentů Josifa Stalina ospravedlnil pakt Molotov–Ribbentrop.

Šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov, který často zveřejňuje insiderské informace z Kremlu, to vysvětlil následovně: „Putin čerpá svou legitimitu ve vítězství roku 1945. Nikoli ve volbách, ale jako následník vítězů.“

Na Berlín!

Čtěte také

Militarizace ruského života, která je nasazována shora, narůstá. Státní média se chlubí stále novými smrtonosnými zbraněmi, které jsou prý schopny zničit jakéhokoli nepřítele, a zároveň tvrdí, že tak ničivé zbraně, jako má Rusko, nevlastní nikdo jiný.

Dá se očekávat, že letošek bude opět ve znamení miminek a školních dětí oblečených do uniforem sovětských vojáků, starších občanů s falešnými válečnými vyznamenáními na hrudi a všudypřítomných hesel jako „Můžeme to zopakovat!“ nebo „Na Berlín!“.

Opoziční politik Leonid Gozman doplnil, jak tyto věci rámuje státní propaganda: „Naši spoluobčané, kteří uvěří nebo už uvěřili v globální válku, která je proti nám vedena, pochopí, v čem je smysl jejich chudoby a bezpráví. Pochopí, že v době, kdy se nad vlastí zatahují hrozivá mračna, může jenom zrádce vyjadřovat nespokojenost kvůli výši důchodu nebo kvalitě zdravotnictví.“

Čtěte také

Zajímavě zní v tomto kontextu veřejné vystoupení běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, na kterého Kreml vyvíjí tlak, aby souhlasil s připojením své země k Rusku, ale on se vzpouzí. „Všichni v Rusku i v Bělorusku vyřvávají o 75. výročí vítězství, ale Gazprom vydělává na Bělorusku třikrát víc než na Německu!“ hřímal.

Zároveň zveřejnilo Kremlem hýčkané propagandistické médium Russia Today ve své ruské verzi článek, který hájí hodný fašismus reprezentovaný Benitem Mussolinim před zlým nacismem Adolfa Hitlera.

Alexandr Mitrofanov

Putin v roli Stalinova následníka vnímá výročí konce války jako glejt pro nové válčení. Jak řekl pro Echo Moskvy ukrajinský novinář Dmitrij Gordon po krvavé zkušenosti Ukrajiny s Kremlem: „Od Putina a od Ruska očekávám cokoliv. Jakoukoli podlost, jakoukoliv ničemnost a jakoukoliv hnusnost.“

Autor je komentátor Práva

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.