Alexandr Mitrofanov: Kdy během tiskovky neříkal Putin pravdu

20. prosinec 2019

Každoroční tiskovou konferenci ruského prezidenta Vladimira Putina zachytil v hlavních bodech Libor Dvořák.  

Chtěl bych se podívat na Putinova slova z jiného úhlu, a sice vyznačit, kdy neříkal pravdu. Nápomocná bude analýza ruského serveru The Insider.

Čtěte také

Když Putin komentoval vývoj ve věci letního podstrčení drog novináři Ivanu Golunovovi, informoval, že je stíháno pět lidí z vnitra. Stíhání ale bylo zahájeno teprve v předvečer tiskovky a nejde o konkrétních pět lidí, ale o neznámého pachatele.

Putin prohlásil, že ruský sport byl kvůli používání dopingu potrestán zákazem účasti národního týmu pod státní vlajkou za totéž jako na olympiádě v Pchjongčchangu. Šlo ale o nový podvod ruských úřadů.

Prezident ujistil, že existuje mnoho případů, kdy služba vnitřní bezpečnosti represivních orgánů zahajuje trestní řízení ve věci nepravostí, které páchají členové těchto orgánů. Skutečně v roce 2016 byla zesílena odpovědnost siloviků za falzifikaci kauz. Ale za tento trestný čin nebyl nikdo odsouzen.

Ruské tanky

Čtěte také

Ruská hlava státu prohlásila, že Západ odmítá finanční pomoc Ukrajině. Podle agentury Interfax-Ukrajina ale dostala země v letech 2015–2019 od Evropské unie a jednotlivých členských států EU na 18 miliard dolarů finanční pomoci. Ve stejné době poskytly Ukrajině Spojené státy americké přímou pomoc kolem 2,1 miliardy dolarů a úvěrové záruky na 3 miliardy dolarů.

Německý novinář připomněl konfrontaci dvou tvrzení ohledně Zelimchana Changošviliho, který byl zabit v Berlíně pravděpodobně ruským agentem. Putin dříve řekl, že Německo odmítlo vydat Changošviliho, i když Rusko o to žádalo. Mluvčí německé vlády ale kontroval, že žádná taková žádost nikdy nepřišla.

Putin na dotaz, kdo tedy říká pravdu, odpověděl: „On i já, protože takové otázky byly opakovaně probírány na úrovni tajných služeb. Oficiální žádost přes prokuraturu skutečně podána nebyla, protože naše kompetentní orgány to uznaly jako nesmyslné, neboť dostávaly v podstatě záporné odpovědi.“

Čtěte také

Německo ale předtím nejednou vydávalo Rusku stoupence radikálního islámu podezřelé z teroristické činnosti. Stalo se to například v září 2017, v srpnu 2018 a v září 2019. Kromě toho tajné služby nemohou vydávat podezřelé do jiné země na její žádost, protože to není součástí schválené procedury.

Z dalších výroků Vladimira Putina na tiskové konferenci uvedu už jen jeden. Řekl, že na Donbasu nejsou cizí vojska, ale připomněl, že stále dostává otázky, odkud mají tamní proruské oddíly tanky a těžké dělostřelectvo. „Zjevně od těch struktur a států, které s nimi sympatizují,“ uvedl.

Alexandr Mitrofanov

Server The Insider k tomu dodal: „Můžeme Vladimiru Putinovi pogratulovat. V roce 2019, po pěti letech od vstupu ruských vojsk na Ukrajinu, přiznal, že na Donbasu stojí ruské tanky.“

Autor je komentátor Práva

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.