HLASUJTE: Ohrožuje vysoká míra předlužených lidí v Česku demokracii?

23. leden 2019
Radiofórum

Každý desátý Čech je v dluhové pasti. V Česku je podle Otevřené společnosti každý den zahájeno 1800 exekucí - blížíme se k hranici 5 milionů exekucí.

Exekuce ohrožují celou společnost, zadlužení lidé nevěří v demokracii, zjistil sociologický průzkum

Daniel Prokop a Saša Uhlová

V Česku dnes dluží víc než 860 000 lidí. Jde o nezodpovědné jedince, kteří si neuváženě půjčovali, nebo je exekuční byznys systémový problém? Jak moc exekuce ovlivňují českou společnost, se rozhodly zjistit Apolena Rychlíková a Saša Uhlová z deníku Alarm. Oslovily agenturu Median, aby provedla na téma exekucí rozsáhlý sociologický výzkum. Ukázal, že mnoho dlužníků na základě svých zkušeností nevěří právnímu státu a že řada z nich má jen malou šanci se z dluhů dostat.

Oddlužení má být snadnější. Sněmovna totiž v úterý přehlasovala senátní úpravy insolvenční novely, která teď čeká na podpis prezidenta.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  
Je podle vás příčinou narůstajícího počtu lidí v exekucích zapříčiněn finanční negramotností lidí, nebo špatným systémem? Ohrožují insolvence českou demokracii? Jak vnímáte život na dluh? Zažili jste exekuci?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34.

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související