HLASUJTE: Jak vidíte budoucnost EU vy?

10. květen 2019
Radiofórum

Na Den Evropy se v rumunském Sibiu konal strategický summit EU. Řešily se strategické priority na dalších pět let, a to včetně Unie po brexitu.

Eurovolby budou střetem mezi suverenisty a proevropskými silami, myslí si politolog Jiří Pehe

Jiří Pehe

Volby do Evropského parlamentu (EP) jsou přede dveřmi. Ředitel New York University v Praze a politolog Jiří Pehe v Interview Plus odhadl, jak polarizovaný bude nový europarlament a proč Češi nechodí k volbám.  

Členské státy Evropské unie zůstanou do budoucna dál jednotné v dobrém i zlém. Tento slib je součástí deklarace, kterou na summitu v rumunském Sibiu potvrdili prezidenti a premiéři 27 zemí EU.

„Budeme dál bránit náš způsob života, demokracii a vládu práva,“ zavázali se také účastníci summitu. Dokument slibuje ochranu občanů prostřednictvím investic do „tvrdé i měkké síly“ a spoluprací s mezinárodními partnery.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Co si myslíte o jednotné EU v dobrém i zlém? Jak se EU daří bránit způsob života, demokracii a vládu práva? Jak vnímáte budoucnost Evropské unie? A jak podle vás do budoucnosti EU ještě zasáhne brexit?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související