Hizballáh ani Hamás nelze jen tak vykořenit. Jsou součástí tamní společnosti, míní bývalý zpravodajec

9. říjen 2024

Izraeli se nejspíš nikdy nepodaří zcela porazit teroristické organizace jako libanonský Hizballáh nebo palestinský Hamás. „Mám-li být upřímný, myslím si, že ne. Mohli bychom vidět, jak je teď módní říkat, nevítězství,“ odhaduje v Osobnosti Plus plukovník Libor Kutěj, bývalý zpravodajec na Blízkém východě a nynější ředitel Ústavu zpravodajských studií Univerzity obrany v Brně.

„Hizballáh ani Hamás – a já se netajím tímto názorem dlouhodobě – se nedají vykořenit z tamní společnosti, ať už palestinské nebo libanonské,“ soudí Kutěj. „I kdyby se podařilo zlikvidovat naprostou většinu militantů nebo politické vedení, ono se to přelije do jiné organizace.“

Čtěte také

Izraeli se během rok trvajícího konfliktu na Blízkém východě, který odstartoval teroristickým útokem Hamás, podařilo zabít několik jeho představitelů a koncem září při vzdušném útoku v Bejrútu i nejvyššího vůdce militantního hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha.

Obě militantní hnutí dlouhodobě vojensky i finančně podporuje Írán na čele s ajatolláhem Alím Chameneím. „Írán je stát, který podporuje teroristické organizace. V minulosti to dělalo i socialistické Československo, které vzdělávalo, cvičilo a vyzbrojovalo teroristické organizace,“ připomíná Kutěj.

Šanci na okamžité zmírnění napětí na Blízkém východě moc nevidí. „K uklidnění nedojde,“ soudí.

Jestli se něco změní v delším časovém horizontu, je těžké odhadnout. „Myslím, že soupeření v rámci tohoto regionu bude více méně věčné, ono už totiž je od sedmého století a má jenom různé formy,“ říká Kutěj.

Írán pod sankcemi

Vojenská i politická křídla šíitského Hizballáhu a sunnitského Hamásu a dalších takzvaných proxy organizací zeleného půlměsíce včetně jemenských Húsiů podporuje a úkoluje Írán prostřednictvím svých tajných služeb. De facto může jít o statisíce bojovníků.

Čtěte také

Írán to stojí ohromné peníze, ačkoli je pod mezinárodními sankcemi.

„Nepochybně to stojí hrozné peníze, ale Írán, podobně jako Rusko, funguje dál. Máme pocit, že se nedaří, aby sankce byly funkční. A nezapomeňme na to, že Írán jako režim vnímá své zájmy venku jako důležitější než třeba sociálně-ekonomický profit vlastního obyvatelstva,“ uzavírá Kutěj.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu. 

autoři: Barbora Tachecí , Ondřej Bílek

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.