Rukojmí ze 7. října nejsou zapomenuti, ale naživu jich asi bude méně než polovina, uznává expertka

7. říjen 2024

Izrael si připomíná rok od útoku teroristů z hnutí Hamás, kteří mimo jiné odvlekli do Gazy desítky lidí. Stovka z nich je dosud vězněná. „Bohužel se předpokládá, že naživu bude v nejlepším případě polovina z nich. Ale dost pravděpodobně ještě méně,“ obává se ve vysílání Českého rozhlasu Plus Eva Taterová z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd. Ačkoliv teď Izrael vede několik operací, hlavně v Pásmu Gazy a v Libanonu, u moci stále zůstává premiér Benjamin Netanjahu. 

Popularita premiéra Benjamina Netanjahua po 7. říjnu 2023 prudce klesla. Jak je na tom s veřejnou podporou teď? 

Ano, je pravda, že po útocích ze 7. října byla Netanjahuova podpora v Izraeli rekorně nízká a v následujících měsících to s jeho politickým osudem nevypadalo úplně dobře. Ale v posledních týdnech se to začíná měnit.

Asi týden nazpět vyšel velký průzkum veřejného mínění v Izraeli. A paradoxně se ukázalo, že pokud by se teď konaly předčasné volby, tak by sice těsně, ale přece jenom o jeden jediný mandát koalice Benjamina Netanjahua znovu vyhrála a znovu získala převahu v izraelském parlamentu neboli Knesetu.

Čtěte také

Proč se nálada v zemi obrátila? Je to díky útokům na Libanon? Zapomněli kvůli tomu lidé tak trochu na Netanjahuovu zodpovědnost za 7. říjen? 

Myslím, že izraelská společnost v tomto do značné míry reflektuje úspěchy izraelské armády a tajných služeb z posledních dnů a týdnů. Přece jenom útok s pagery, byť přinesl určité kontroverze, byl schopen zasáhnout velké množství členů Hizballáhu. 

Zároveň dokázaly izraelské tajné služby pravděpodobně ve spolupráci s armádou eliminovat vysoce postavené členy teroristických skupin, jako byl Ismáíl Haníja z Hamásu. Nebo když před relativně krátkou dobou zahynul dlouholetý šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh. 

Tohle jsou poměrně velké události a velké úspěchy tajných služeb, které si na své konto přičítá právě Benjamin Netanjahu.

Šance na přežití

Nejsou tím pádem osudy rukojmích ze 7. října tak trochu odstaveny na vedlejší kolej? Vnímá veřejnost dostatečně civilní oběti v Gaze i v Libanonu? 

To záleží, s jakou částí společnosti se bavíte. Já se z Izraele vrátila před dvěma týdny a připomínky unesených jsou tam úplně všude. Ať jsou to lavičky, výlohy různých obchodů, vzpomínková místa... Neřekla bych, že rukojmí jsou zapomenuti. 

Čtěte také

Ale bohužel si řada Izraelců realisticky uvědomuje, že ti lidé včetně několika malých dětí jsou vězněni už rok. Jejich šance na přežití jsou bohužel velmi nízké. V tuto chvíli nemáme potvrzené informace o osudu zhruba stovky lidí. 

A bohužel se předpokládá, že naživu bude v nejlepším případě polovina z nich. Ale dost pravděpodobně ještě méně. 

Platí, že se za poslední roky pozastavila všechna ostatní politická témata kromě bezpečnosti? Ekonomika, fungování institucí...

Život samozřejmě do nějaké míry běží dál. Ale je pravda, že většina politických témat je skutečně ve stínu probíhající války.

Před válkou se intenzivně diskutovala možnost soudní reformy, což bylo mimochodem jedno z velkých témat Netanjahua a jeho koalice. A proti tomu se v ulicích Izraele velmi silně demonstrovalo. Tohle je teď ve stínu války a pravděpodobně ještě několik dalších měsíců bude. 

Raději Trumpa

Jak moc je teď pro vládu Benjamina Netanjahua důležité, kdo vyhraje volby ve Spojených státech? 

Je to určitě stěžejní. Oba kandidáti, Donald Trump a Kamala Harrisová, zastávají spíše proizraelské postoje. Ale samozřejmě je rozdíl do jaké míry.

Čtěte také

Netanjahu asi doufá, že by mohl zvítězit Trump, protože ten ve svém minulém prezidentském období byl velmi silným proizraelským hlasem. De facto občas dával Netanjahuovi bianco šek. 

Ale i kdyby zvítězila Harrisová, tak se dá předpokládat, že americká podpora Izraeli bude pokračovat. Byť budou čas od času zaznívat některé kritické výhrady třeba právě v tom smyslu, jak Izrael vede svoje angažmá na Blízkém východě a kolik u toho umírá civilistů. 

autoři: Tomáš Pavlíček , kac
Spustit audio

Související