Herbicid glyfosát by mohl dostat od evropských úřadů zelenou i pro další roky. Vědci před tím varují

5. prosinec 2021

Skupina vědců ostře vystoupila proti předběžnému hodnocení Evropské unie k bezpečnosti kontroverzního a široce používaného herbicidu glyfosát. Kritiky si všímá server EUobserver s tím, že povolení využívat tuto látku v rámci sedmadvacítky vyprší v prosinci příštího roku. Právě díky získání předběžného kladného stanoviska se ale očekává, že do té doby bude vydáno rozhodnutí, které glyfosátu vystaví zelenou i na další roky.

Podle nezávislého hodnocení vědců zabývajících se výzkumem rakoviny je rozhodnutí Evropské unie založené na chybné analýze účinků herbicidu, kterou vypracoval německý farmaceutický a chemický gigant Bayer. Ten je přitom jedním z největších výrobců glyfosátových produktů na světě.

Čtěte také

Výzkumníci propojení s nezávislou rakouskou ekologickou organizací Global2000 došli k závěru, že z celkem 35 studií, kterými společnost Bayer své tvrzení o bezpečnosti herbicidu podložila, je možné pouze dvě považovat za spolehlivé. Dalších 15 skupina označila za „částečně spolehlivé“ a 18 za nespolehlivé.

Podle hlavního autora vědecké revize Siegfrieda Knasmüllera ani jedna ze studií Bayeru nezaplnila mezery v dosavadních znalostech účinků glyfosátu na lidský organismus. Výrobce herbicidu prý vynechal některé známé výzkumy, které za využití moderních vědeckých metod ukazují, že glyfosát poškozuje DNA v játrech a dalších vnitřních orgánech.

Výrobce herbicidu prý vynechal výzkumy, které ukazují, že glyfosát poškozuje DNA v játrech a dalších vnitřních orgánech.

Vědecké prostředky, které společnost Bayer ve svých výzkumech použila, jsou podle Knassmüllera více než 30 let staré a jsou schopné zachytit pouze pět až šest karcinogenů z deseti.

Čtěte také

K závěru o tom, že glyfosát může způsobit poškození DNA, přitom v roce 2015 došla také Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC).

Nicméně členové unijní Skupiny pro hodnocení glyfosátu (AGG) už dříve tyto studie odmítli a dospěli k tomu, že herbicid je bezpečný a že může opětovně získat razítko k dalšímu používání. „A nyní se zdá, že Evropská unie opakuje stejnou chybu,“ myslí si Siegfried Knasmüller.

Americký soud: Bayer jednal zlovolně

Server EUobserver zmiňuje rozhodnutí amerického soudu, který v roce 2019 konstatoval, že Roundup – herbicid na bázi glyfosátu vyráběný společností Bayer – pravděpodobně způsobuje rakovinu a že výrobce jednal zlovolně, když tuto skutečnost tajil.

Čtěte také

Německý podnik se od té doby stal terčem více než 125 tisíc žalob. Jejich původci tvrdí, že používání glyfosátu u nich přispělo k propuknutí Non-Hodgkinova lymfomu, což je onemocnění způsobující rakovinu krve.

Evropští představitelé v minulosti odmítli sdílet podrobnosti ze studií, které o glyfosátu provedli jeho výrobci. Soudní dvůr Evropské unie (ECJ) ale v roce 2019 praxi označil za protiprávní. Právě tento verdikt poprvé umožnil prozkoumat materiály nezávislými výzkumníky.

Na konečném rozhodnutí o používání glyfosátu v Evropské unii se mají členské státy dohodnout během příštího roku.

Používání herbicidů s glyfosátem se nově rozhodla omezit také nastupující vládní koalice v Německu. Ke stažení výrobků ze spolkového trhu by tak mělo dojít ke konci roku 2023. „Vypadá to, že používání glyfosátu se blíží ke konci,“ říká vědec z organizace Global2000 Helmut Burtscher Schaden. 

Minimálně na unijní úrovni ale zatím vše směřuje trochu jiným směrem. Na konečném rozhodnutí o používání glyfosátu v Evropské unii se nicméně mají členské státy dohodnout během příštího roku, dodává server EUobserver.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, připravil ho Jakub Rerich. 

Dozvíte se, že Maďarsko vsadilo na jadernou energetiku. Najde rozdělené Švýcarsko společnou řeč po referendu, ve kterém lidé podpořili dosavadní směr boje proti pandemii? Dvacet let od slibné prognózy pro čtveřici zemí na vzestupu dokázala naplnit svůj hospodářský potenciál jen Čína. A tropické cyklóny by mohly do konce století zdvojnásobit svou sílu. 

autor: Jakub Rerich
Spustit audio